SeniorRejseKursus

Tag med på vores populære SeniorRejseKursus - med rejse til Grækenland i Paulus' fodspor

30. september - 12. oktoberGrækenlandEfterårBent Oluf Damm, Henrik Klitlund NielsenFlyBibelske Rejser, Europa, Storbyrejser, Temarejser

SeniorRejseKursus med rejse til Grækenland

Tag med på et spændende SeniorRejseKursus, der slutter med en uforglemmelig rejse til det bibelske og smukke Grækenland. Vi begynder med fem dages kursus på Mørkholt Strand Camping, hvor vi bliver undervist af dygtige foredragsholdere. Vi får bl.a. undervisning i Paulus’ anden og tredje missionsrejse og i Paulus’ breve til Romerne, Korintherne, Thessalonikerne og Filipperne. Vi hører også om Grækenlands historie fra oldtiden og til i dag.

I løbet af ugen får vi god mulighed for at lære hinanden at kende, og gennem undervisning og hyggeligt samvær, bliver vi klædt godt på til at få maksimalt udbytte af rejsen.

Grækenland er fyldt med geografiske steder, som vi kender fra Bibelen. På vores spændende rundrejse følger vi stort set Paulus’ rute, da han kom med det kristne budskab til Europa. Vi ser mange af de steder, Paulus besøgte, og her er der bibelundervisning ”on location”.

På rejsen får vi et unikt indblik i det antikke Grækenlands kultur og kirkehistorie, men vi oplever også landets moderne historie og dets udfordringer. Undervejs på rejsen møder vi den smukke natur med majestætiske bjerge, olivenlunde, vinmarker, pinjeskove, smukke øer og strande, hyggelige byer og ikke mindst nyder vi varmen og den gode mad.

SeniorRejseKurset gennemføres i et samarbejde mellem Indre Missions Seniorarbejde og Felix Rejser.

Kursus på Mørkholt

Overnatning på Mørkholt

Program for rejsen

Mandag d. 30. september
15.00-17.00: Ankomst og indkvartering
18.00: Aftensmad

Tirsdag den 1. oktober
09.00-10.00:
Hovedlinjer i Paulus’ første og andet brev til Thessalonikerne.
Ved Orla Villekjær, pastor og rejsekonsulent i Felix Rejser

10.25-12.00:
Grækenland i klassisk og hellenistisk tid.
Det klassiske Grækenland, den europæiske civilisations vugge, de første demokratier (men kun for borgere), filosofi, religion og teater, slaver og frie, Perserkrigene, Athen og Sparta, Makedoniens opkomst, Alexanders erobringer og de hellenistiske storriger.
Alt dette rummer spændende historier og forudsætninger for at forstå vores egen verden og det moderne Grækenland I kommer til at besøge
Ved Jakob Engberg, lektor, ph.d., afdeling for Teologi, Kirkehistorie, Institut for kultur og samfund Aarhus Universitet

15.00-16.35: Grækenland i Romerriget frem til Paulus’ tid
Fra 2. århundrede f.Kr. kom først det græske kerneområde og Makedonien og siden størstedelen af de øvrige hellenistiske riger under romersk herredømme.
Men under romersk styre trivedes og udvikledes græsk kultur og levevis fortsat. Hvordan var livet i de græske byer, hvor Paulus levede og forkyndte, hvordan boede og arbejde man, hvordan var familiestrukturerne og byernes kulturelle, religiøse og politiske liv?
Ved Jakob Engberg

Onsdag den 2. oktober
09.00-10.00: Hovedlinjer i Paulus’ brev til Filipperne.
Ved Klaus Vibe, adjunkt, Ny Testamente, cand.theol., ph.d., Menighedsfakultetet

10.25-12.00:
Linjer i den gamle kirkehistorie.
Fra kristendomsforfølgelserne og det kristne kejserdømme og frem til delingen mellem Vestkirken (Rom) og Østkirken (den græske kirke/Byzans).
Ved Kurt Ettrup Larsen, professor, dr.theol., leder af Center for Praktisk Teologi og Religionspædagogik, Menighedsfakultetet

15.00-16.35:
Grækenlands sidste 200 år.
Udviklingen fra besat land til selvstændig ortodoks kongedømme/republik.
Ved Kurt Ettrup Larsen

Torsdag den 3. oktober
09.00-10.00 og 10.25-11.10: Paulus’ anden missionsrejse – da evangeliet nåede til Europa.
Ved Bodil Skjøtt, cand.theol, tidl. generalsekretær i Israelsmissionen, forfatter og foredragsholder

Kl. 11.15-12.00:
Træk af den byzantinske kirkes historie og geografiske udvikling.
Ved Martin Boje Christensen, sognepræst og foredragsholder

15.00-16.35:
Ikonernes rolle og tolkning i ortodoks tradition og den ortodokse kirkes gudstjeneste.
Ved Martin Boje Christensen

Fredag den 4. oktober
09.00-12.00: Paulus’ tredje missionsrejse. Hovedlinjer i Paulus’ første og andet brev til Korintherne samt i Paulus’ brev til Romerne.
Ved Morten Hørning Jensen, professor på Menighedsfakultetet

15.00-15.45: Grækenland i dag. Kultur og politik.
Ved Bent Oluf Damm, sognepræst og rejseleder

15.50-16.35: Highlights. Kort gennemgang af vores rejse.
Ved Bent Oluf Damm

Dagsprogram
07.30: Morgenmad
08.45: Morgenandagt
09.00: Bibelforedrag
10.00: Formiddagskaffe
10.25: 1. lektion
11.15: 2. lektion
12.15: Middag
14.30: Eftermiddagskaffe
15.00: 3. lektion
15.50: 4. lektion
18.00: Aftensmad
19.30: Aftenprogram, andagt og kaffe

Kursusleder: Henrik Klitlund Nielsen

Information om overnatning på Mørkholt
• B, D (D er udsolgt) eller A-hytte til to personer uden bad/toilet
• Dobbeltværelse i E- (E er udsolgt) eller H-hytte (H er udsolgt) m. bad/toilet deles med et andet dobbeltværelse (begrænset antal)
• Enkeltværelse i A-hytte uden bad/toilet

A-hytte: https://www.morkholt.dk/hytter/hytter-op-til-5-personer
B-hytte: https://www.morkholt.dk/hytter/hytter-op-til-6-pers
D-hytte: https://www.morkholt.dk/hytter/hytter-m-tv-op-til-6-pers  ** Udsolgt **
E-hytte: https://www.morkholt.dk/hytter/hytte-e-6-pers-med-bad  ** Udsolgt **
H-hytte: https://www.morkholt.dk/hytter/luksus-hytte-m-bad-og-toilet ** Udsolgt **

Se mere info om hytternes placering på: https://www.morkholt.dk/camping/pladskort

På Mørkholt får du:
Fuld forplejning (drikkevarer for egen regning)
• Kort til bad og pool
• Slutrengøring af hytter

Priser pr. person
Dobbeltværelse/hytte – uden bad/toilet: Kr. 16.975
Enkeltværelse/hytte – uden bad/toilet: Kr. 18.975
Tillæg for E- eller H-hytte m. bad/toilet: Kr. 400
Leje af sengelinned og håndklæde på Mørkholt: Kr. 75

 

Lørdag d. 5. oktober
Vi forlader Mørkholt Strand Camping med bus kl. 8.00 og kører til Billund Lufthavn, hvorfra vi flyver til Thessaloniki, Grækenlands næststørste by. Fra lufthavnen kører vi til vores hotel, der er centralt beliggende i Thessaloniki. Efter middag på hotellet er der mulighed for at gå en lille tur i området.

Søndag d. 6. oktober
Efter morgenmaden bliver vi mødt af vores guide, som er med os på det meste af turen. Programmet begynder med besøg i den gamle havneby Kavala. Det var her Paulus gik i land og påbegyndte sin anden missionsrejse. Efter en byrundtur spiser vi frokost på egen hånd og fortsætter herefter i apostlen Paulus fodspor. Vi kører først til stedet, hvor Paulus døbte Lydia, som den første europæer. Herefter besøger vi Filippi, hvor Paulus første gang forkyndte og senere grundlagde en menighed. Vi ser også stedet, hvor Paulus og Silas sad i fængsel. Herfra fortsætter vi ad smukke veje via Amfipolis til vores hotel i Thessaloniki. Hvis der er mulighed for det, holder vi en kort aftengudstjeneste på hotellet.

Mandag d. 7. oktober
Vi begynder dagen med en byrundtur i Thessaloniki, hvor vi får indblik i byens liv og kultur. Vi kommer gennem byens moderne og historiske bydele med bl.a. Galeriusbuen og byzantinske kirker og passerer bl.a. det ikoniske vartegn “Det Hvide Tårn”. Herefter forlader vi Thessaloniki og sætter kursen mod Kalambaka. Her bliver dagens højdepunkt de storslåede Meteora-klostre, der er på Unesco’s verdensarvsliste. Efter besøget kører vi til vores hotel i Kalambaka, der er beliggende ved foden af de majestætiske og spektakulære bjerge.

Tirsdag d. 8. oktober
Vi tager afsked med Kalambaka og har turens længste, køredag foran os. Efter et besøg hos en ikonmaler sætter vi kursen mod Tolo på den berømte halvø Peloponnes. Undervejs passerer vi flere store olivenlunde og efter at have kørt over den flotte Rio Antirio-bro, kommer vi over på Peloponnes. Vi gør et kort besøg i den ortodokse Skt. Andreas-kirken, hvor apostlen Andreas er begravet. Kirken er et vigtigt pilgrimsmål for mange ortodokse kristne. Fra Patras fortsætter vi køreturen ad den flotte vej langs nordkysten af Peloponnes og kommer omkring aftenstid frem til den hyggelige kystby Tolo. Her overnatter vi de næste to nætter.

Onsdag d. 9. oktober
Vi kører først til Nafplio, der er en charmerende havneby. Højt hævet over Nafplio ligger den imponerende Palamidi-fæstningsborg. Der er mulighed for at besøge borgen og nyde den fantastiske udsigt over byen. Vi besøger det verdensberømte Epidaurus-teater, et af verdens bedst bevarede antikke teatre, og får her et indtryk af akustikken i teatret med de 14.000 siddepladser. Vi skal også besøge det tilhørende museum, der bl.a. viser eksempler på oldtidens lægeinstrumenter. På tilbageturen til Tolo besøger vi en vingård. Peloponnes er kendt for sine kvalitetsvine. Tilbage i Tolo bliver der tid på egen hånd.

Torsdag d. 10. oktober
Vi forlader Tolo og sætter kursen mod Athen, men først besøger vi Korinth, et af Paulus´ mest betydningsfulde opholdssteder. Her får vi mulighed for at opleve de antikke ruiner og høre om Paulus’ arbejde og indflydelse på byen. Herfra kører vi til Kenkræa, hvor Paulus lod sit hår klippe. Sidste stop inden Athen bliver ved den 6,3 km lange imponerende menneskeskabte Korintherkanal. Efter ankomst til Athen, bliver vi budt velkommen med en panoramatur gennem byen, hvor vi passerer nogle af byens mest berømte seværdigheder.
Vi fortsætter gennem Panepistimiou Avenue, der byder på den ene storslåede bygning efter den anden. Vi passerer også det olympiske stadion, hvor de første moderne olympiske lege fandt sted og ankommer herefter til hotellet i Athen, hvor vi overnatter de sidste 2 nætter. Efter middagen er der mulighed for at gå en tur med rejselederne og se Akropolis i aftenbelysning.

Fredag d. 11. oktober
Vi begynder med et besøg på det imponerende Akropolis, hvor vi ser det berømte Parthenon tempel, der står som et symbol på Grækenlands antikke arkitektur og kultur. Efter disse historiske oplevelser fortsætter vi til Areaopagos, hvor Paulus talte til de filosofiske grækere og spredte budskabet om kristendommen. Resten af dagen er til fri disposition, hvor Athen kan udforskes på egen hånd. Rejselederne giver gerne ideer til ekstra oplevelser. Afslutningsmiddag på hotellet.

Lørdag d. 12. oktober
I dag er det hjemrejsedag, men der er først flyafgang kl. 19.20, så vi har det meste af dagen til fri disposition. Der er mulighed for besøge seværdigheder eller gøre de sidste indkøb. Rejselederne giver gerne gode råd.
Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen og ankommer til Billund sen aften. Fra Billund fortsætter vi til Mørkholt Strand Camping, hvor vi tager afsked med hinanden efter en begivenhedsrig uge.

Relaterede rejser og indlæg