Israel – Sognerejse med Ansgars sogn

Tag med Ansgars Sogn på denne uforglemmelige og oplevelsesrige rejse til landet, hvor kristendommen havde sin vugge.

24. april - 03. maj 2023IsraelForårErik Dencker Andersen, Uffe KronborgFlyAktuelle menighedsrejser, Bibelske Rejser, Israel, Menighedsrejser

Spændende rejse til Israel
– Sognerejse med Ansgars sogn

Tag med Ansgars Sogn på denne uforglemmelige og oplevelsesrige rejse til landet, hvor kristendommen havde sin
vugge.
Rejsen fører os først til Jerusalem, hvor vi kommer helt tæt på Jesu sidste dage og på de store begivenheder fra Påsken til Pinsedag. Vi skal naturligvis også besøge Jesu fødeby Betlehem. Efter en tur ved Det døde Hav, slutter turen i Galilæa, hvor vi skal besøge mange af de steder, der er så velkendte fra evangeliernes beretninger. Undervejs kommer vi til at opleve et land, som er utroligt varieret i natur og geografi: Dødehavet 400 m under havets overflade. Golans højdedrag, Jordans kilder, Genesaretsøens smukke verden.

Rejsen er en sognerejse for Ansgars Sogn, men er åben for alle interesserede

Rejseplan

Mandag d. 24. april: Udrejse.
Vi flyver fra Billund til Tel Aviv med mellemlanding i Frankfurt. Efter ankomst til Ben Gurion Lufthavn kører vi direkte til vores hotel – Hotel Holyland i Jerusalem. Her bor vi de første 5 døgn.

Tirsdag d. 25. april: Oliebjerget, Tårekirken, Gethsemane Have, Via Dolorosa, Gravkirken.
Dagen begynder med et besøg på Oliebjerget og nyder udsigten ind over Jerusalem. Vi følger Palmesøndagsstien ned ad Oliebjerget til Tårekirken, hvor Jesus standsede op og græd over Jerusalem (Lukas 19,41-44).
Ved foden af bjerget ligger Gethsemane Have med den smukke Alle Nationers Kirke og de ældgamle oliventræer. Herefter går vi ind ad Løveporten til Jerusalems gamle by til Skt. Anna Kirke, bygget hvor Maria voksede op i forældrene Anna og Joakims hus. Betesda Dam ligger ved siden af kirken. Det var ved denne dam, at Jesus helbredte en langtidssyg mand på en sabbat (Joh 5,1-18).
Vi følger Via Dolorosa, Smertens Vej, hvor man siden middelalderen har udpeget de 14 stationer på Jesu vandring fra domfældelsen i Pilatus’ borg til korsfæstelsen på Golgatahøjen uden for Jerusalems mure. Mens vi baner vej gennem menneskemylderet og ignorerer de handlendes tilråb, standser vi ved nogle af stationerne på Jesu smertens vej Via Dolorosa, og slutter i den ældgamle Gravkirke, bygget over Golgata og graven. Denne dag kun bustransport op på Oliebjerget.

Onsdag d. 26. april: Zions bjerg/Zion porten, Nadversalen, Davids grav, Hanegalskirken og Grædemuren.
Vi går op på Zions bjerg syd for Den gamle By, hvor vi besøger Nadversalen, Davids grav, Hanegalskirken og Grædemuren.
Efter alle antikke kilder at dømme er nadversalen det sted, hvor Jesus og disciplene spiste sammen den sidste aften, og hvor pinsedagens begivenheder
fandt sted. Vi ser også ”Davids grav”. Vi går videre til Hanegalskirken, hvor Peter fornægtede Jesus tre gange.
Herefter går vi gennem den jødiske bydel og går bl.a. på hovedstrøget i Jerusalems kristne periode, Kardoen. Udefra ser vi også det jødiske kvarters nyeste vartegn, Hurvasynagogen, som blev indviet i 2010, inden vi kommer til Grædemuren, hvor vi slutter dagen.
Resten af dagen er til fri disposition. Rejselederne er behjælpelige med forslag.

Torsdag d. 27. april: Davidsbyen, Hezekiah´s tunnel, Siloa dam, Sydmurs udgravningerne og Gordons have.
Om formiddagen besøger vi Davidsbyen med Hezekiah´s tunnel og Siloa dam. Herfra til sydmursudgravningerne, hvor vi blandt andet ser den imponerende
tempeltrappe, der førte op til ”Herodes’ tempel”, hvor Jesus også gik for at komme op til templet. Dagen slutter med andagt og nadver i den smukke Gordons Gravhave, som ligger lige uden for Den gamle By.

Fredag d. 28. april: Israelmuseet, Yad Vashem, Betlehem, Fødselskirken og Hyrdernes mark.
Dagen begynder med et besøg på Israel Museet, hvor vi skal se en model af Jerusalem på Jesu tid. Det er også her man opbevarer de gamle Esajas ruller, som blev fundet i Qumran hulerne.
Vi skal på Holocaustmuseet Yad Vashem, der er et tankevækkende mindemuseum for de seks millioner jøder, der blev dræbt i nazisternes  koncentrationslejre.
Herefter kører vi mod Betlehem, hvor vi skal besøge Fødselskirken, den ældste kirke i verden, som stadig fungerer som kirke. Efterfølgende går turen videre
til Hyrdernes/Betlehems marker, hvor englene julenat sang ”Ære være Gud i det højeste og på jorden! Fred til mennesker med Guds velbehag!” Det var også her kong Davids stammoder, moabitterinden Ruth i sin tid samlede aks.

Lørdag d. 29. april: Masada, Det døde Hav, Davids kilden i Ein Gedi Park, (Jesu dåbssted), Jordandalen og Tiberias.
Vi forlader Jerusalem og kører ned gennem Judæas ørken og kommer til Det døde Hav, der er verdens lavest beliggende hav. Vi besøger først klippeborgen Masada, der hæver sig højt over Det døde Hav. Herodes den Store byggede en forbløffende fæstning langt ude i ørkenen med alle moderne bekvemmeligheder og en overdådig luksus, som en forkælet romer kunne tænke sig. Masada dannede senere ramme om en gruppe zeloters kollektive
selvmord i år 73 e.Kr. Herefter vil der være mulighed for at flyde i Det døde Hav, der består af 30% salt.
Vi kører efterfølgende til Ein Gedi Park, der har et rigt dyre– og planteliv. Vi går en tur op til Davids kilden og mindes, at det var her, David skar en flig af Sauls kappe, da Saul var på jagt efter den fredløse David (1. Sam 24,1-17). Fra Ein Gedi fortsætter vi forbi Qumran, hvor Dødehavsrullerne, som bl.a. omfatter mange tekster fra det Gamle Testamente, blev fundet i områdets klippehuler.
Næste stop bliver ved Qasr Al- Yahud tæt ved Jeriko, der ifølge meget gammel tradition er Jesu dåbssted i Jordanfloden.
Turen går nu videre op gennem Jordandalen og inden længe når vi frem til Genesaret Sø, hvor vi skal overnatte på Restal Hotel I Tiberias. Herfra har vi en fantastisk udsigt over søen. Vi bor her de sidste 4 døgn.

Søndag d. 30. april: Sejltur på Genesaret Sø, Kapernaum, Tabgha, Peters kapel, Magdala.
Dagen begynder med en sejltur på Genesaret Sø. Herefter videre til Kapernaum, hvor vi skal se synagogen og ruinerne af Peters hus. Jesus opholdt sig ofte i Kapernaum, og mange af hans mirakler skete her. Herefter videre til Tabgha, stedet hvor underet med bespisningen af de 5000 fandt sted ifølge traditionen.
Ikke langt herfra ligger det lille kapel ved søen, hvor Peter modtog sit apostelkald. Dagens sidste besøg bliver i Magdala, hvor vi ser en nyudgravet landsby fra det 1. århundrede og synagogen med torahsten, inden vi kører tilbage til vort hotel for at slappe af inden middagen.

Mandag d. 1. maj: Saligprisningernes bjerg, Cæsarea Filippi, Bental bjerg, Golan Heights Winery.
Søndagen begynder med en tur op på Saligprisningernes bjerg, hvor Jesus fremførte Bjergprædikenen. Udsigten fra kirken på stedet er betagende. Vi kører nu op gennem Huladalen og kommer til Cæsarea Filippi, hvor Peters bekendelse fandt sted. Undervejs til næste stop, der er en druserlandsby, betragter vi Hermon bjerget, der er næsten 3000 m højt og hvor der som regel er sne på toppen. Vi fortsætter op i Golanhøjderne til Bental bjerg, hvorfra vi ser ind over Syrien og Tåredalen. Vi hører også̊ om Golans bibelske og moderne historie. Efter et besøg på Golan Heights Winery, der er en moderne vingård, returnerer
vi til vores hotel.

Tirsdag den 2. maj: Nazaret Village, Bebudelseskirken, Tabor bjerg, Arbelbjerget,
Vi kører til Nazaret Village, hvor man har opbygget en landsby, som den så̊ ud i det første århundrede, da Jesus var barn. Stedet er levendegjort, så vi får Jesu liv og undervisning illustreret på en god og spændende måde. Inkl. måltid som på Jesu tid. Herefter besøger vi Bebudelseskirken, Mellemøstens største katedral. Vi sætter herfra kursen mod Tabor bjerg, som mange mener er Forklarelsesbjerget. Vi kører i store taxier af serpentinerveje op på toppen af bjerget,
hvor vi ser kirken og nyder den storslåede udsigt. På tilbageturen kører vi forbi ”Enkens søn fra Nain” og nyder den smukke nedkørsel til Genesaret Sø. På vejen kører vi op på Arbelbjerget og går en lille tur til toppen af klippen, hvorfra vi har en pragtfuld udsigt over Duernes dal og Genesaret Sø.

Onsdag d. 3. maj: Hjemrejse.
Vi forlader Galilæa og kører til Ben Gurion Lufthavn, hvorfra vi flyver tilbage til Danmark. Efter en oplevelsesrig rejse ankommer vi til Billund sidst på aftenen.

Om Israel

Når du først har været i Israel én gang, må du tilbage igen!
Dette kan mange skrive under på. Kombinationen af flere tusind års historie, den komplekse og sammensatte kultur og den varierede natur, gør landet til noget helt særligt. Et land du aldrig bliver færdig med!

Flere tusind års historie
Hvis stenene kunne tale, ville Israels historie næppe kunne rummes i alverdens historiebøger. Bibelen er en af de vigtigste kilder til landets historie og den helt centrale guidebog på vores rejser. Mange af vores rejsedeltagere har oplevet, at Bibelens ord har fået en helt ny betydning, når de har fået koblet stederne og begivenhederne sammen i landet. Her blev Jesus født i Betlehem, og han døde og opstod i Jerusalem.

Læs mere om Israel her