Norge – fjord og fjeld

Vores populære bustur til Norges fjorde og fjelde er fascinerede naturoplevelser og en tur gennem dele af Norges historie.

05. august - 13. augustNorgeBrian Madsen, Ellen MadsenBusEuropa

Norge – fjord og fjeld

Tag med til det smukke ferieland Norge, og lad dig fascinere af fantastiske naturoplevelser. Vi skal se en stor del af Fjordnorges højdepunkter: Geilo, Vøringsfossen, Sognefjorden og Bergen. Ikke uden grund har Fjordnorge været topscoreren på Geographic Travelers liste over 115 uberørte rejsemål. Vi ser desuden steder på UNESCO’s verdensarvsliste og kører ad flere af Norges 18 nationale turistveje.

Rejsen byder blandt andet på panoramatur langs den nordlige del af Hardangervidda og ophold ved Vøringfossen. Heldagsdagstur til Bergen med gåtur på Bryggen og udsigt over byen via Fløibanen. Fjordcruise gennem Nærøyfjord og ind ad Aurlandsfjord til krydstogtbyen Flåm efterfulgt af turen gennem verdens længste tunnel Lærdalstunnelen og sejltur over Sognefjorden. Oplev Norsk Bremuseum, kystfortet Ergan i fiskerlejet Bud, Atlanterhavsvejen, Trollstigens 11 hårnålesving og Trollveggen. Den smukke Gudbrandsdal og Norges største sø Mjøsa.

Undervejs hygger vi os i bussen, synger sammen, og rejselederen fortæller om Norges historie, planter- og dyreliv, kendte nordmænd, kirke- og erhvervsliv. Glæd dig til at komme hel tæt på det historiske liv på sæteren, når vi besøger en landmand, som byder på vafler.

’Norge ‒ fjord og fjeld’ er en rundrejse hvor vi hver dag kører tidligt og når frem til hotellet sidst på eftermiddagen. Vi bor primært på 4* hoteller, på to af dem bor vi to nætter.

Rejsen er inklusiv alle måltider!

Rejseplan

Fredag d. 5. august
Opsamling fra Fyn op gennem Jylland, til Hirtshals hvor vi forventeligt sejler mod Larvik kl. 12.45. Vi nyder en lækker buffet under overfarten (inkl. drikkevarer).
Fra Larvik kører vi langs elven Lågen gennem den frodige Numedal. Undervejs kommer vi forbi Kongsberg med de historiske sølvminer. I Lampeland gør vi holdt og spiser middag. Hen på aftenen ankommer vi til Geilo og bliver indkvarteret på det historiske Dr. Holms Hotel.

Lørdag d. 6. august
Formiddagen kan bruges på egen hånd i Geilo by. Der er også mulighed for at deltage i en andagt i Geilo Gamle Kirke og et besøg i Geilo Kulturkirke, som har en meget iøjnefaldende arkitektur.
Ved middagstid kører vi vest på langs Hardangervidda, Norges største nationalpark og Nordeuropas største højfjeldsplateau. Vi fortsætter til Eidfjord, hvor vi ser Vøringfosssen, der med sit frie fald på 145 m hører til en af Norges store turistattraktioner. Besøgsanlægget er netop blevet opgraderet og nyanlagt, så alle har mulighed for at se dette fantastiske natursceneri fra platforme, der bogstavelig talt hænger ud over dalen.
Vi fortsætter gennem Måbødalen (National Turistvej) til et fotostop ved Hardangerbroen. Der er mulighed for at komme helt tæt på dette imponerende ingeniørarbejde. Sidst på eftermiddagen ankommer vi til hotellet i Voss, der ligger lige ud til søen Vangsvattnet. Her bor vi to nætter med udsigt over sø og fjeld.

Søndag d. 7. august
Heldagsudflugt til Norges næststørste by Bergen. Først kører vi med Fløibanen op til den storslåede udsigt over byen, fjorden og “De syv fjelde”. Der er mulighed for at gå en tur på stierne i området, sætte sig på en bænk og nyde udsigten, mens frokosten indtages. Herefter begiver vi os ned i det spændende og hyggelige havnemiljø og ind i de snævre stræder mellem de gamle træhuse på Bryggen, hvor man tydeligt mærker historiens vingesus tilbage til 1400-tallet. Tjæreduften blander sig med liv i både fortid og nutid.
Ikke uden grund har området fået sin plads på UNESCO ́s verdensarvsliste.

Herefter kan du vælge at gå en tur rundt i Bergen på egen hånd eller følge rejselederne på en fælles byvandring i Bergens centrum, forbi Domkirken og Byparken med ‘Musikkpaviljongen’. Undervejs passerer vi både Grinegutten, Fiskeren og de mange andre skulpturer, som Bergen er rig på. Byvandringen slutter ved det kendte Fisketorv ved havnen. Herefter er der stadig lidt tid på egen hånd. Nyd livet på en café på Bryggen, besøg et par butikker eller indsnus det pulserende byliv.
Vi kører tilbage til hotellet i Voss, hvor vi spiser middag.

Mandag d. 8. august
Første stop er i Gudvangen, hvor vi går om bord på Hybridfærgen som sejler os til Flåm.

En næsten 2 ½ times fjordcruise gennem den 18 km lange Nærøyfjord (UNESCOs verdensarvsliste) og ind ad den lige så lange Aurlandsfjord til krydstogtbyen Flåm. Med kun 250 m på det smalleste sted regnes fjorden for Europas smalleste. 1800 m høje fjelde omkranser fjorden. Undervejs passerer vi små maleriske bebyggelser.
I Flåm er der masser af butikker og caféer, som der bliver lidt tid til at besøge. Der er også mulighed for at besøge museet for Flåmsbanen, som viser, hvordan denne navnkundige jernbanestrækning blev bygget.
På vejen videre kører vi gennem verdens længste tunnel, Lærdalstunnelen (24,5 km). I Gamle Lærdalsøyri oplever vi et af de vigtigste historiske træhusmiljøer i Norge med over hundrede træhuse.
Efter at have sejlet over Årdalsfjorden bliver vi indkvarteret på hotel i Sogndal.

Tirsdag d. 9. august
Første stop er Norsk Bremuseum, hvor vi bl.a. ser en betagende panoramafilm om Jostedalsbreen, og der er mulighed for en tur i ishulesimulatoren. Herefter kommer vi hen til Bøyabreen, som er en brearm af Jostedalsbreen.
Turen fra Sognefjordsområdet til Moldeområdet går langs søer, fjorde og over fjelde hvor det ene natursceneri afløser det andet. Hvis vejret tillader det, nyder vi vores medbragte frokost udendørs med udsigt over Innvikfjorden. Vi gør holdt i Stranda, hvor vi møder den danske præst Jakob Højlund i kirken.
Videre mod Molde tager vi med et par små færger for at krydse fjordene, inden vi sidst eftermiddagen når hotellet i Molde, hvor vi har to overnatninger.

Onsdag d. 10. august
Første stop er det gamle fiskerleje Bud, hvor vi nyder udsigten ved Ergan Kystfort og besøger museet. De historiske begivenheder fra 2. verdenskrig levendegøres og ved bautastenen fortælles om det afgørende rigsmødet i 1533. Vi fortsætter langs kysten ad Atlanterhavsvejen, der med sine broer og særegne rastepladser er en både æstetisk og visuel betagende oplevelse. Atlanterhavet viser tænder når efterårsstormene raser. Men i solskin er der en malerisk udsigt. Svevestien på øen Eldhusøya, er en handicapvenlig sti på 600 m, der knytter himmel, hav og vej sammen til en storslået oplevelse.
Herefter gør vi holdt ved Kvernes Stavkirke fra 1300-tallet og ved et af Norges gamle bedehuse.
Tilbage i Molde kører vi først op til Moldepanoramaet med udsigt til 222 fjeldtoppe. Andagt ved Kongebirken som er mindestedet, hvor kong Haakon og kronprins Olav søgte skjul for de tyske bomber over Molde den 28. april 1940.

Torsdag d. 11. august
Efter en kort sejltur når vi til Åndalsnes, hvor vi holder en andagt i Togkapellet. Turen fortsætter op ad Trollstigen, hvis 11 hårnålesving snor sig op ad fjeldsiden. Vejen er en af Norges nationale Turistveje og blandt de mest besøgte turistattraktioner i landet. Øverst hænger udsigtsplatformen bogstavelig talt lige ud fra klippen, men den er meget sikker og handicapvenligt anlagt.
Efter nedkørslen gør vi holdt ved Trollveggen, der er Europas højeste lodrette bjergvæg, ca. 1700 m fra top til bund, hvoraf 1000 m er et lodret fald. Ved Kyllingebrua gør vi et fotostop og senere igen ved Slettafossen. Hvis tiden tillader det, kan vi nå en tur op på Dovrefjell, inden vi tjekker ind på vores hotel i Dombås.

Fredag d. 12. august
I byen Otta fortælles om Kalmarkrigen, og vi ser en skulptur af figuren Pillar-Guri. Vi kører videre ned gennem Gudbrandsdalen, hvor vi følger elven Lågen. Undervejs tager vi en afstikker op på sæteren for at besøge en landmand, der om vinteren bor i dalen. Ved Sankt Hanstid flytter han og hans kone med deres dyr op på sæteren. Her vi hører om norsk landbrugs vilkår gennem generationer. Familien byder på kaffe og norske vafler.
I Lillehammer gør vi et stop ved skihopbakkerne fra OL i 1994. Måske er vi heldige at se dem i brug. Turen fortsætter langs Norges største sø Mjøsa, forbi Eidsvoll, hvor Norges grundlov blev vedtaget i 1814. Indkvartering og middag på Hurdalsjøens Hotel, som er beliggende ned til søen af samme navn.

Lørdag d. 13. august
Vi kører langs Hurdalsjøen, forbi Oslo Lufthavn, inden vi kommer til E6. Vi krydser grænsen til Sverige ved Svinesund. Vi kører af naturskønne Kustvägen, som fører os helt ud til Sveriges vestkyst. Hvis tiden tillader det, gør vi holdt i den maleriske kystby Grebbestad og nyder udsigten over skær, havn og by. I Gøteborg tager vi afsked med de, som ønsker at tage toget herfra til København.
Vi andre tager færgen til Frederikshavn. Undervejs nyder vi buffet inkl. drikkevarer og kaffe. Fra Frederikshavn går turen ned gennem Jylland, hvor vi forventer at nå Fredericia sidst på aftenen.