Nordkap – stor busrundrejse til Europas top

Kom højt mod nord på denne enestående rejse til Europas top.

26. juli - 09. augustNorgeSommerKurt Kristensen, Karen KristensenBusEuropa

Nordkap – stor busrundrejse til Europas top

Velkommen på en fascinerende rundrejse mod Europas top. Det er sommer, der er midnatssol, og de lyse dage får nærmest aldrig ende. Rejsen går igennem fantastisk natur med skove og søer, høje fjelde og dybe fjorde, arktisk natur og farverige byer.

På rejsen får du et tilbageblik på de nordiske landes tilblivelse og kristendommens indførelse. Vi håber at kunne give dig en erfaring af kirkelivets åndelige og sociale bidrag til menneskers liv før og nu.

I samernes kæmpestore landområde bliver der fokus på deres særlige levevis og kamp for at bevare identitet. Igennem tiderne har Norden været en kampplads for stærke mænds ønske om magt, lige fra Middelalderen over Christian IV til 2. verdenskrig. Gennem kirkebesøg, andagt, sang og fællesskab ønsker vi at udfordre til eftertanke på troen og livet.

Vi rejser igennem Sverige, ind over det nordlige Finland og op til Nordkap. Herfra tager vi turen ud til Lofoten med de maleriske huse og kyster, og derfra videre ned igennem Norge. Undervejs gør vi mange stop og besøger mange spændende steder.

Turen er med halvpension. Da vi nogle dage kører igennem øde egne, hvor det er vanskeligt at købe frokost, vil rejselederne give mulighed for at tilkøbe en let frokost ved bussen.

På turen skal vi flere dage køre lange stræk i bussen. Ofte vil der være smukke udsigter at kigge på undervejs. Rejselederne vil fortælle om de områder, vi kører igennem, ligesom der vil være orientering generelt om livsvilkår, kirkeliv og åndsliv i fortid og nutid. Desuden vil vi synge sange og nogle gange lave små opgaver. Der vil også ind imellem være tid til fx at læse i en medbragt bog eller tage sig en lur.

Rejseplan

Lørdag d. 26. juli
Efter opsamling igennem Jylland tager vi ved middagstid med færgen fra Frederikshavn til Göteborg. Herfra kører vi igennem Västergötland, som er et af Sveriges rigeste landbrugsområder, til vores første overnatningshotel i middelalderbyen Skara. Byen ligger mellem Sveriges to største søer, Vänern og Vättern, og er hjemsted for store træk af fugle, især traner.

Søndag d. 27. juli
Vi begynder dagen med morgensang i Skara Domkirke, som er Sveriges ældste og er berømt for sine smukke glasmosaikker. Domkirken er også udgangspunkt for korstogstrilogien om tempelridderen Arn. Fra Skara kører vi mod dagens mål, som er Uppsala. Undervejs kommer vi forbi Örebro med borgen, hvor Gustav Vasa boede i sin regeringstid i 1500-tallet.
I udkanten af Uppsala besøger vi det historiske sted Gamla Uppsala, hvor der tilbage i oldtiden og vikingetiden har været tingsted og ofringer til de nordiske guder. Fra 1164 fik Sverige sit ærkebispesæde med domkirke i Gamla Uppsala. Herfra fortsætter vi ind i Uppsalas centrale bydel, hvor vores hotel ligger.
Om eftermiddagen får vi en guidet rundvisning i Uppsala nuværende domkirke. Herfra går vi en tur i byen frem til Linnés Have. Carl von Linné var en berømt botaniker, og den spændende have er Sveriges ældste botaniske have.

Mandag d. 28. juli
Fra Uppsala vender vi for alvor blikket nordpå, idet vi følger Sveriges østkyst.
I Sundsvall besøger vi Norraberget, hvorfra vi har en fantastisk udsigt over byen og fjorden. Næste stop bliver Högakustenbron, en særdeles smuk hængebro over Ångermanelven. Området er specielt, fordi det siden istiden har hævet sig adskillige hundrede meter op over havoverfladen.
Vi overnatter i universitetsbyen Umeå, der ligger ved Ume Elv. Om aftenen bliver der tid til en spadseretur til parken og elven.

Tirsdag d. 29. juli
Turen går videre nordpå. Efter en pause ved Jävrefyret ud til Den botniske Bugt ankommer vi til Luleå Gammelstads Kyrkstad, en seværdighed som er på UNESCOs Verdensarvsliste. Her finder vi en enestående 1500-tals landsby, bygget op omkring den gamle kirke. Vi besøger her en egn, hvor afstandene er store. Derfor var og er der stadig langt til kirke. Og eftersom kirkegang tidligere var obligatorisk, blev det nødvendigt at opbygge denne landsby til weekendovernatning. De mere end 400 røde huse er stadig i brug og ejes endnu af de samme familier.
Herfra følger vi vejen rundt langs toppen af Den botniske Bugt til grænsebyen Haparanda. Her standser vi for at se den nyere kirke, som er unik i sin stil med særprægede mørke farver udvendigt og lyst interiør.
Vi kører nu ind i Finland og fortsætter langs floden Kemijoki til byen Rovaniemi, hvor vi sidst på eftermiddagen ankommer til vores hotel, smukt beliggende ved floden.

Onsdag d. 30. juli
Rovaniemi blev totalt ødelagt under Anden Verdenskrig, og byen fremstår derfor som nybygget efter krigen. Vi begynder dagen med morgenandagt i den lutherske kirke, indviet i 1950 og kendt for sin smukke altertavle ved navn Livets Kilde. Herfra fortsætter vi gennem byen, hvor både byplanen og mange bygninger er tegnet af den berømte finske arkitekt Alvar Aalto. Efter i alt ca. 2,5 km vandring ankommer vi til museet Arktikum, hvor vi vil få et spændende indtryk af natur, kultur og historie på Nordkalotten.
Ved ”Julemandens Landsby” få kilometer nord for Rovaniemi krydser vi Polarcirklen. Her gør vi holdt, og der er mulighed for at købe souvenirs.
Vores næste stop er landsbyen Sodankylä, hvor vi besøger Finlands ældste trækirke.
Vi er nu kommet så højt mod nord, at vi begynder at se rensdyr på og langs vejen, og bevoksningen bliver mere sparsom.
Vores overnatningshotel finder vi i Enare, som er hovedbyen for den samiske kultur i Finland. Byen ligger ved Finlands tredjestørste sø, Enaresøen.

Torsdag d. 31. juli
Om formiddagen går vi til Siida Sami Museum, som har både indendørs og udendørs oplevelser. Museet er meget spændende og fortæller om samernes kultur og historie.
Fra Enare kører vi ind i Norge. I byen Karasjok får vi en guidet fortælling i Sametinget, som er samernes demokratiske forsamling i Norge. Sametinget har stor betydning, fordi man herfra arbejder på at skabe gode vilkår for samernes liv og kultur.
Fra Lakselv følger vi den smukke Porsangerfjord, indtil vi når til den dybe nordkaptunnel, der fører os over på nordkapøen Magerøy. I Honningsvåg bliver vi indkvarteret for to nætter, og om aftenen kører vi de 34 km ud til Nordkapplateauet. Her bliver der god tid til at gå en tur på plateauet og se den særprægede natur. Eller man kan vælge at nyde den gode udsigt med en kop kaffe i Nordkaphallen, hvor der også er spændende udstillinger. Vi håber, det bliver muligt at se midnatssolen.

Fredag d. 1. august
Efter sen morgenmad går vi en tur op til Honningsvåg kirke, som er den eneste bygning, der ikke blev jævnet med jorden, da tyskerne trak sig tilbage i efteråret 1944. I kirken har vi morgenandagt.
Ellers er formiddagen til fri disposition. Man kan gå en tur i fjeldet, besøge Nordkapmuseet, som ligger ved siden af hotellet – eller slappe af på hotellet.
Om eftermiddagen kører vi en tur i det fascinerende landskab på Magerøy. I Skarsvåg vil der være mulighed for at gå en tur til klippeformationen Kirkeporten med udsigt til Nordkap. I den charmerende fiskerby Karmøyvær kan man besøge billedkunstneren Eva Schmutterer.
Aftenen byder igen på en mulighed for at besøge Nordkap og se midnatssolen.

Lørdag d. 2. august
Vi forlader nu Magerøy og kører igen langs den smukke Porsangerfjord til Oldefjord. Herfra fortsætter turen gennem det barske landskab mod Alta, ved den smukke Kåfjord.
Eftermiddagen byder på endnu en af turens højdepunkter. Her skal vi på en guidet tur til Sautsodæmningen og Alta Canyon, som er Nordeuropas dybeste kløft – med den lakserige Altaflod i bunden. Sautsodæmningen og kraftværket skaber energi til et kæmpemæssigt opland. Men byggeplaner og etablering tilbage i 1970’erne er også kendt for den store konflikt, som trak tråde ned til Oslo med store demonstrationer. Konflikten skabte opmærksomhed om samernes livsvilkår og banede vej for et større hensyn til dem som mindretal. Men samtidig frembragte den frustration og modstand i den øvrige lokalbefolkning.
Efter indkvartering på hotel centralt i Alta, går vi til Nordlyskatedralen, der er indviet i 2013 og med udsmykning af den danske kunstner Peter Brandes. Her har vi fået mulighed for at holde en kort gudstjeneste.

Søndag d. 3. august
Turen fortsætter langs blanke fjorde og høje fjelde, og vi nyder den betagende udsigt fra Kvænangsfjellet. Efter 2 små sejlture med udsigt til Lyngsalperne, der stiger direkte op af havet, når vi først på eftermiddagen til Tromsø, hvor vi ser den særprægede og meget betagende kirke, Ishavskatedralen. Korets endevæg består af en kæmpemæssig glasmosaik, der viser Guds hånd række lys ned til mennesker igennem Jesus.
Vi indkvarteres i Tromsø nær havnen og centrum. Eftermiddagen er til fri disposition. Der er forskellige muligheder:  man kan tage en tur med svævebane til Storsteinen med fantastisk udsigt over Tromsø og de omliggende fjorde og øer. Man kan besøge byens museer, f.eks. Polarmuseet eller oplevelsescenteret Polaria. Eller man kan slappe af og gå en tur i byen.

Mandag d. 4. august
Fra Tromsø kører vi nu igennem smukke landskaber mod Lofoten. Øgruppen er kendetegnet ved små og store øer, ofte forbundet af særprægede broer, og hvor den frugtbare agerjord må træde i baggrunden for klippegrund og barske fjelde. Mod øst har vi det rolige Vestfjorden ind mod Norges fastland, og mod vest det vilde Atlanterhav, hvor Golfstrømmen bidrager med frodighed og milde temperaturer. Her har vinterfiskeriet efter torsk stået stærkt i fortiden og har stadig stor betydning.
Undervejs gør vi holdt ved Evenes, hvor vi ser den fritstående skulptur Steinkirka af danske Bjørn Nørgaard.
Hen på eftermiddagen besøger vi Lofotmuseet i Kabelvåg, hvor vi får et spændende indtryk af livet på øgruppen før i tiden, da fiskere fra hele Norge i vintermånederne rykkede til Lofoten for at deltage i torskefiskeriet. På vejen passerer vi Lofotkatedralen, Vågan kirke, som ligger, hvor Hans Egedes gamle kirke i sin tid lå.
Vi bliver indkvarteret for 2 nætter på hotel i Svolvær midt i det meget smukke havnemiljø. Om aftenen kan alle, der ønsker det, tage med bussen ned til den gamle fiskerby Henningsvær. Byen ligger hen over flere småøer og er nu til dags præget af turister og kunstnere. Henningsvær opleves fint til fods, men man kan også sætte sig ved en café på havnen og nyde den smukke udsigt.

Tirsdag d. 5. august
Denne dag kan du holde fri eller tage på sightseeing på egen hånd. Du kan nyde dagen i Svolvær. Du kan vælge at tage på sejltur til den betagende Trollfjord, hvor du vil opleve en snæver fjord, der skærer sig ind mellem høje fjeldtinder. Du kan vandre en kortere eller længere tur og opleve Lofoten til fods. Eller du kan tage en offentlig bus til et spændende sted, du vil besøge. Rejselederne vejleder gerne.

Onsdag d. 6. august
Dagen begynder med en betagende køretur over flere af Lofotens øer og sunde til Moskenes langt mod syd.
Herfra tager vi færgen tilbage til fastlandet ved Bodø. Færgeturen over Vestfjorden er i sig selv en oplevelse. I starten med udsigt mod “Lofotvæggen” – Lofotens stejle bjergsider.
Fra Fauske fortsætter vi op over det golde Saltfjeld, hvor vi igen passerer polarcirklen. I polarcirkelcenteret er der mulighed for at se en lille film om bl.a. nordlys og midnatssol, og man kan gøre indkøb.
Dagen slutter med indkvartering på det historiske hotel Meyergården i Mo i Rana.

Torsdag d. 7. august
Vi fortsætter sydover mod Trondhjem. Fra Mosjøen følger vi floden Vefsna, der er rig på laks og danner flere vandfald. Vi gør holdt ved Laksforsen for at se et af dem.
Senere passerer vi Porten til Nordnorge, og kører herefter ind i et mere skovrigt område.
Hen på eftermiddagen når vi til Trondhjem, som var Norges første hovedstad. Vi nyder udsigten over byen fra Kristiansten fæstning, og får en guidet rundvisning i Nidaros Domkirke. Nidaros har som åndeligt centrum i 1000 år været valfartssted, og den dag i dag er domkirken endemål for talrige pilgrimsrejsende. Oprindeligt skyldtes det, at Norges nationalhelgen, Den hellige Olav, siden 1030 har ligget begravet her.
Vi indkvarteres på Comfort Hotel Park, der ligger centralt i byen. Denne aften er aftensmad ikke inkluderet, men vi booker bord på restaurant Egon i Tyholttårnet. Restauranten har et stort udvalg på menukortet, så der er lidt til enhver smag. På toppen af det 75 m høje tårn ligger restauranten med fantastisk udsigt. Restauranten roterer 360° i løbet af 1 time.

Fredag d. 8. august
Dagen i dag byder på et meget varieret landskab. Omkring Trondhjem er jorden frodig, og der er en del landbrug. Men snart ændrer landskabet sig og vi kører op over det barske Dovrefjeld, der virker goldt, men trods det har et rigt dyre- og planteliv.
Videre går turen ned gennem den idylliske Gudbrandsdal, hvor vi følger elven Gudbrandslågen, indtil vi kommer til Norges største sø Mjøsa. For enden af den når vi frem til Eidsvoll, stedet hvor det norske demokrati og løsrivelsen fra Danmark blev grundlagt i 1814.
Efter en kort rundvisning kører vi til Oslo centrum, hvor vi bliver indkvarteret på hotel Scandic Sct. Olavs plads.

Lørdag d. 9. august
Formiddagen tilbringer vi i Oslo. Rejselederne står for en guidet tur gennem den centrale bydel, som man kan følge helt eller delvist. Vi går rundt eller tager offentlig transport.
Turen begynder i Frognerparken med de berømte Vigelandsskulpturer. Parken rummer desuden en smuk rosenhave.
Vi går gennem slotsparken til Oslos hovedgade, Karl Johans Gate, og herfra videre til Stortinget og domkirken. Her standser vi også ved skulpturen Jernroserne, et mindesmærke for terrorangrebet 22. juli 2011.
Herefter er der tid på egen hånd. Der er mange muligheder for indkøb og frokost på Karl Johan og gaderne omkring.
Fra Oslo kører vi til Larvik, hvor vi sidst på eftermiddagen går ombord på færgen mod Hirtshals. Vi slutter turen med buffet inkl. drikkevarer på færgen. Herfra går turen ned gennem Jylland.

Relaterede rejser og indlæg