Tyrkiet – i Paulus’ fodspor

17. september - 23. september 2023TyrkietEfterårRebekka Due Carlsen, Åge MadsenFly

Rejse for Knudsker Kirkes menighed til Tyrkiet

Tyrkiet tilbyder et overflødighedshorn af fascinerende oplevelser: historisk, kulturelt, landskabsmæssigt, madmæssigt og ikke mindst når det gælder evangeliets udbredelse. Tyrkiet hed på Paulus’ tid Lilleasien og var dengang den mest befolkede og toneangivende del af det mægtige Romerrige. Også derfor flyttede kejser Konstantin i 324 hovedstaden fra Rom til Byzans, og opkaldte byen efter sig selv, Konstantinopel. Dette navn beholdt byen helt indtil 1930, hvor den fik sit nuværende navn, Istanbul. Det var til denne vægtigste del af Romerriget, at Gud besluttede at sende apostlen Paulus på de tre missionsrejser, som vi følger i Apostlenes Gerninger.

På denne tur ”I Paulus’ fodspor” skal vi gå i nogle af Paulus’ fodspor og besøge flere af de steder, som Paulus besøgte på sin 2. og 3. missionsrejse. Til flere af disse byer sendte Herren mange år senere gennem sin gamle apostel Johannes de s.k. ”sendebreve”, som vi har i Åbenbaringsbogens første kapitler.

På turen får du ikke blot repeteret mange af de spændende beretninger fra Apostlenes Gerninger, men du vil også blive udfordret af beretningernes og ordenes aktualitet den dag i dag. Som store frynsegoder vil du møde det moderne, islamiske Tyrkiet, en fascinerende natur – alt sammen på dejlige hoteller garneret af Tyrkiets verdensberømte køkken.

Rejseplan

Søndag d. 17. september: Udrejsedag til Denizli – Pamukkale
Midt formiddag letter vi fra Kastrup Lufthavn, og efter en mellemlanding i Istanbul ankommer vi først på aftenen til Denizli, en by i det sydvestlige Tyrkiet med godt en million indbyggere og hovedstad i den tyrkiske provins Denizli. Pamukkale betyder ”bomuldsslot”, et ganske passende navn til dette fabelagtige sted. Kalkterasserne, der er formet af naturen gennem en flere tusinde år lang periode, hvor vand fra varme kilder er løbet ned ad bjergsiden, breder sig ned over bjergsiden, og især i aften- og morgenlyset glitrer stalaktit-formationerne, der hænger ned fra terasserne, som ædelstene. Ganske forståeligt, at områder i 1988 blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Mandag d. 18. september: Hierapolis – Pamukkale – Laodikea
Foruden kalkstensterrasserne og de varme kilder består området også af en antik oldtidsby kendt som “Hierapolis”. Denne by var på Paulus’ tid et knudepunkt for trafikken mellem øst og vest og opnåede derfor en kæmpe velstand, hvor både byen og dens indbyggere efter datidens standarder var virkelig velhavende. Samtidig var den en kendt kurby, grundet de mange varme kilder. Her skal vi både se et stort amfiteater, kurbade og templer. Ikke mindst den græske afgud Zeus blev dyrket her, og vi får her et indblik i den hedenske kultur, som Paulus var oppe imod, da han forkyndte evangeliet.  I byen finder vi også martyren Filips gravsted.

Når vi er færdige i Hierapolis går vi ned ad bjergsiden gennem det fascinerende Pamukkale. Man tror næppe sine egne øjne, når man ser de billedskønne, imponerende hvide terasser med lunt mineralholdigt vand. Vi fristes til at dyppe tæerne og køle lidt af på vej nedover.
Om eftermiddagen kører vi til Laodikea og oplever hvordan arkitekturen og de smukke bygninger bliver vækket til live under udgravninger og restaureringer. Vi skal bla. besøge den smukke gamle kirke og betragte mosaikgulvet, mens vi synger en sang eller to. Byen var på Paulus’ tid et ledende finanscenter og var også berømt for sin lægemiddelindustri og sin medicinske uddannelse. Man havde således udviklet en berømt øjensalve, og også et brækmiddel kunne man levere!! Samtidig var her også en stor bomuldsproduktion med tilhørende tekstilindustri. Alt dette refereres der til i sendebrevet til menigheden i Laodokea i Åb 3,14ff.

Tirsdag d. 19. september: Kolossæ – Afrodisias
I dag går turen mod vest til havnebyen Kusadasi og et nyt hotel. Undervejs stopper vi ved Kollosæ og lytter til Paulus brev til menigheden der, mens vi nyder udsigten.
Efter en tur i bussen ankommer vi til Afrodisias. Her bliver der rig mulighed for at betragte Afroditetemplet og andre flotte statuer og skulpturer. Vi skal også gå en tur på et af de bedst bevarede stadioner. Det er imponerende 270 m. langt og har hele 30.000 siddepladser.

Sidst på dagen ankommer vi i havnebyen Kusadasi, til vores hotel Palmin. Her er god mulighed for at opleve aftenstemningen, hvis der er flere kræfter i benene.

Onsdag d. 20. september: Milet – Didyma – Priene
I dag kører bussen sydpå i retning af den store havneby Milet. Paulus rejste herigennem på sin sidste missionsrejse og der blev efterfølgende etableret en menighed i byen.
Undervejs stopper vi i Didyma og skal opleve det imponerende Apollon-tempel. I den tilsandede havneby Priene besøger vi et af de bedst bevarede hellenistiske teatre.

Torsdag d. 21. september: Efesus
Der har været store oplevelser undervejs, men en af turens absolut største perler er besøge i Efesos.

Efesos var på Paulus’ tid den tredje største by i verden, en rig oldtidsby af stor religiøs og handelsmæssig betydning på Lilleasiens vestkyst næsten ud for øen Samos. Byen var anlagt ved foden af og på skråningerne af flere høje, og byen lå på den vigtigste handelsrute mellem Rom og Orienten. Det gjorde den til et lilleasiatisk knudepunkt, som med veje var forbundet med de vigtigste byer i provinsen Asien.
Mens vi bevæger os ned gennem Efesos på de slidte marmorfliser ser vi imponerende ruiner og statuer. Forsidebilledet er fra Efesos. Vi nyder udsigten og kigger ind i  de riges terrassehuse med smukke gulvmosaikker. I Efesos skal vi også se et Artemistempel og Jomfru Marias hus. På sit kors betroede Jesus ansvaret for sin mor til apostlen Johs. Da de kristne, på grund af forfølgelser, måtte forlade det hellige land, fortæller traditionen, at apostlen Johannes tog Jesu mor med til verdensbyen Efesos, hvor de bosatte sig, og hvor Maria senere døde. Nedenfor et billede af det hus, som traditionen har udpeget som Marias hus.
Paulus’ brev til menigheden i Efesos har fascinerende dybder og indhold, hvorimod Åbenbaringsbogens første sendebrev, netop til menigheden i Efesos, får advarselslamperne til at lyse når det gælder troens glød.

I løbet af dagen besøger vi også en tæppefabrik, hvor vi hører mere om fremstillingen af ægte tyrkiske tæpper.
Når dagens udflugt er færdig kører vi til et nyt hotel i Izmir.

Fredag d. 22. september: Smyrna – Pergamon
Turens sidste dag tager os til ind til centrum af Tyrkiets 3. største by. Her får vi muligheden for at opleve og handle på den store bazar. Vi skal også en tur ned ad den gamle Agora (romersk bazar). I Izmir bliver der også mulighed for at besøge en moske.
Derefter fortsætter vi nordpå til Pergamon, på Paulus’ tid en rig, stor og kulturelt og åndeligt en særdeles magtfuld by. Her stod det verdensberømte ”Pergamon-alter”, som kan beses på sit eget museum i Berlin. Byen havde også den gamle medicinskole, knyttet til lægeguden Asklepion. Paulus’ forkyndelse af det glædelige budskab blev i denne by ikke modtaget med kyshånd. Her stod ”satans trone”, læser vi i Åbenbaringsbogen i det andet sendebrev, som netop er til menigheden i Pergamon.

Lørdag d. 23. september: Hjemrejsedag
Lidt over middag flyver vi fra Izmir, og via en mellemlanding i Istanbul, ankommer vi til Kastrup Lufthavn omkring kl. 18.

Relaterede rejser og indlæg