Israel – klassisk rundrejse

12. april - 20. april 2023IsraelForårSøren Holst, Hans-Henrik Ross, Mona HøghFlyAktuelle menighedsrejser, Bibelske Rejser, Israel

Israel – rundrejse i foråret

Tag med på en oplevelsesrig rundrejse i Israel. Rejsen byder bl.a. på ophold i Bethlehem, Jerusalem og Tiberias. På rejsen oplever vi både det bibelske og det moderne Israel. Vi oplever den fantastiske natur, der veksler mellem frodige landskaber og gold ørken. Programmet er ikke for presset, og dagene ikke for lange. Vi stræber efter at være tilbage ved hotellet ca. kl. 16.00 – enkelte dage dog senere. Dygtig,  dansktalende guide er med på hele rejsen.

Rejsen er en sognerejse for alle med tilknytning til Humlebæk kirke.

Rejseplan

Onsdag d. 12. april
Vi flyver fra Kastrup Lufthavn, og via en mellemlanding i Warszawa lander vi først på aftenen i Ben Gurion lufthavn i Israel.
Herfra kører vi til indkvartering i Davids by, Betlehem, hvor vi skal bo 2 nætter. Det var hertil Davids bedstemor, moabitterkvinden Ruth, kom med sin svigermor No’omi og senere blev gift med Boaz. Det var også her fårehyrden David voksede op sammen med sine brødre, indtil profeten Samuel kom og salvede ham til Israels konge. Profeten Mika knytter stærkt Betlehem til den kommende Messias, og det er da også Jesu fødsel på hyrdernes mark som har gjort Betlehem verdensberømt.

Torsdag d. 13. april
Miraklet over alle mirakler skete i en grotte på hyrdernes mark ved Betlehem: Guds egen Søn blev født af jomfru Maria! Vi skal naturligvis besøge fødselskirken og hyrdernes mark. Allerede i det 2. årh. taler litterære kilder om fødselsgrotten i Betlehem, og kejser Konstantins mor, Helene, indviede i 339 e.Kr. Fødselskirken.

Der er en fin symbolik i, at vi må bøje os dybt for gennem hovedindgangen at komme ind i fødselskirken. Under højaltret ligger fødselsgrotten, hvor inkarnationens mirakel blev synligt for verden.

Efter frokost kører vi til Jerusalem, hvor vi skal besøge Davidsbyen. Her ser vi udgravninger af den gamle Davidsby. Vi får mulighed for en unik oplevelse: At gå de 35 min. gennem kong Ezekias’ snart 3000 år gamle tunnel ned til Siloa Dam (husk at medbringe badesko samt lommelygte).

Herefter besøger vi sydmursudgravningerne ved tempelpladsen, hvor man stadig kan gå på den imponerende tempeltrappe, der i sin tid førte op til Herodes’ tempel, og hvor Jesus gik for at komme op på tempelpladsen. Efterfølgende skal vi besøge Grædemuren, hvor vi skal lytte til dens dramatiske historie.
Vi skal herefter op til den jødiske bydel inden for de gamle mure og her se Hurvasynagogen samt gå på Cardoen.

Fredag d. 14. april
Vi forlader tidligt hotellet og kører til Det Døde Hav, der med sine 400 meter under havets overflade er det lavest beliggende hav i verden. Først besøger vi Herodes’ imponerende klippefæstning, Masada, som spillede en stor rolle i det jødiske oprør mod romerne i årene 70-73 e.Kr. Vi tager tovbanen op og ned.
Fra Masada kører vi nordpå, hvor vi går ind i den skønne oase, Ein Gedi. Det var her, at den unge David skjulte sig for kong Saul, da denne ville dræbe David.

Herefter passerer vi Qumran og hører den spændende historie om Dødehavsrullerne. Efter frokost er der tid til en helt særlig oplevelse: badning i Det Døde Hav. Efter denne unikke oplevelse er målet vores hotel i Tiberias, hvor vi skal bo de følgende 2 nætter.

Lørdag d. 15. april
Vi begynder med en sejltur på Genesaret Sø. Herefter besøger vi det berømte bådmuseum. Turen går herefter til Tabgha, stedet for bespisningsunderet, og herefter ned til Mensa Christi, stedet ved Genesaret Sø, hvor Peter fik fornyet sit apostelkald.

Videre til Kapernaum, hvor vi ser ruinerne af den gamle synagoge og Peters hus. Kapernaum er den by, hvor Jesus ofte opholdt sig og udførte mange af sine undere. Vi besøger herefter Magdala, som var hjemby for Maria Magdalena. Her ser vi resterne af en synagoge, som regnes for at have været i brug på Jesu tid. Vi runder af med endnu en lille perle: En nybygget kirke i Magdala med fokus på kvinderne, Jesus mødte.
Eftermiddagen går med nogle timer på egen hånd i Tiberias.

Søndag d. 16. april
Vi forlader vores hotel og skal nu en tur nordpå, til Tel Dan for at se de spændende udgravninger her, og ikke mindst en ca. 4000 gammel port, hvorigennem Abraham kunne være redet ind i Kana’ans land.

Vi besøger herefter Kæsarea-Filippi, hvor Peters berømte bekendelse fandt sted. Også Banjas-vandfaldet skal vi se. Herefter kører vi hjemad igen, men undervejs besøger vi Israels højst beliggende by, 900 m. over havets overflade, nemlig den kendte kunstnerby Safad et besøg. Vi kører herefter til Nazareth, hvor Marie og Josef kom fra og hvor Jesus boede op gennem sin barndom og ungdom. Her skal vi bo én nat.

Mandag d. 17. april
Vi skal først den romersk-katolske bebudelseskirke, bygget over det sted, hvor jomfru Maria ifølge romersk-katolsk tradition af englen Gabriel fik kaldet til at blive Jesu mor. Vi går efterfølgende den korte tur til den græsk-ortodokse bebudelseskirke, St. Gabriel, hvor vi også har Maria-kilden.

Herefter går turen til Nazareth Village, en slags frilandsmuseum med levende aktører, som viser os, hvordan en landsby på Jesu tid så ud samt hvordan man levede dengang. Besøget slutter med en frokost i stil med den, som man kunne have nydt på Jesu tid. Herefter sætter vi kursen mod Jerusalem. Undervejs gør vi holdt ved Cæsarea ved Middelhavet, hvor vi hører om Paulus’ ophold her. Herefter går turen til Jerusalem til vores hotel, som ligger centralt i Jerusalem, i gåafstand fra den gamle by. Her skal vi bo de sidste 3 nætter.

Tirsdag d. 18. april
Vi går op på Oliebjerget – eller tager bus fra Damaskus Porten. På Oliebjerget har vi de første stop ved Fadervorkirken og Himmelfartskapellet. Efter at have nydt den vidunderlige udsigt over Jerusalem går vi ned ad Oliebjerget, og undervejs besøger vi Tårekirken og Getsemane Have.

Herefter går vi op til Løveporten og ind i den gamle by. Her ser vi Bethesda Dam og besøger Skt. Annekirken, som er kendt for sin flotte akustik. Vi følger nu Via Dolerosa, ”Smertens Vej”, til Gravkirken. Herefter går turen ned til Grædemuren, og hvis det er muligt også et besøg på Tempelpladsen. Vi skal efterfølgende besøge Hurva Synagoen samt Cardoen, som romerne byggede omkring år. 135. Mon ikke der til sidst bliver tid til en tur i basargaderne inden vi runder eftermiddagen af med muligheden for at deltage i en kort nadvergudstjeneste i Gordons Gravhave

Onsdag d. 19. april
Dagens første tilbud er en tidlig gåtur til Tempelpladsen. Vi finder efterfølgende letbanen og kører ud til det verdensberømte Yad Vashem, som er et mindemuseum for de seks millioner jøder, der døde under anden verdenskrig. Vi tager letbanen retur til Mahene Yehuda, det spændende jødiske marked, hvor der kan købes krydderier, tørrede frugter og meget andet.

Om eftermiddagen et tilbud om at besøge Israels Museet og her Shrine of Books med dødehavsrullerne.

Torsdag d. 20. april
Tidlig morgenmad og herefter afgang mod lufthavnen. Efter en mellemlanding i Warszawa lander vi forventelig i Kastrup kl. 18.55.

Om Israel

Rejseforedrag

Når du først har været i Israel én gang, må du tilbage igen!
Dette kan mange skrive under på. Kombinationen af flere tusind års historie, den komplekse og sammensatte kultur og den varierede natur, gør landet til noget helt særligt. Et land du aldrig bliver færdig med!

Flere tusind års historie
Hvis stenene kunne tale, ville Israels historie næppe kunne rummes i alverdens historiebøger. Bibelen er en af de vigtigste kilder til landets historie og den helt centrale guidebog på vores rejser. Mange af vores rejsedeltagere har oplevet, at Bibelens ord har fået en helt ny betydning, når de har fået koblet stederne og begivenhederne sammen i landet. Her blev Jesus født i Betlehem, og han døde og opstod i Jerusalem.

Læs mere om Israel her

Foredrag: Som optakt til vores menighedstur til Israel kommer Søren Holst og holder to foredrag i sognegården. Tirsdag d. 31.01.23 kl.19 og tirsdag d. 28.02.23 kl. 19. Alle er velkomne. Se omtale i kirkebladet.