Tyrkiet – kristendommens vugge

03. april - 13. april 2025TyrkietForårHolger Haldrup, Jette G. ChristensenFlyAktuelle menighedsrejser

Tyrkiet – kristendommens vugge

Hvad har et muslimsk land med kristendom at gøre? MASSER! Noas ark landede på Ararats bjerg, Paulus kom fra Tarsus i Tyrkiet, Hagia Sofia var i mange år verdens største kirke og Istanbul var i mange år en kristen by. Du har måske også hørt om den Nikænokonstantinopolitanske trosbekendelse? Du gættede rigtigt, den stammer også fra Tyrkiet. Der er god grund til at tage på rundrejse i Tyrkiet, hvis man gerne vil forstå kristendommen endnu bedre. Glæd dig til at opleve kristendommens vugge og Tyrkiets storslåede natur og velsmagende køkken.

Arrangeret af Harboøre Menighedsråd og Harboøre Indre Mission i samarbejde med Felix Rejser.
Rejsen er åben for alle.

Rejseplan

Torsdag d. 3. april
Afrejsedag. Vi flyver fra Billund og efter mellemlanding i Istanbul lander vi i Kayseri, hvorefter vi kører til vores hotel ved Göreme.

Fredag d. 4. april
I dag skal vi på den første udflugt i smukke Tyrkiet. Vi befinder os midt i det første kristne centrum efter Israel.
Vi ser Göreme park, som er et helt enestående landskab med de mange ”skorstene” og kirker med bevaret kirkekunst, som de første kristne huggede ud i de bløde klipper. Vi besøger også den underjordiske by, hvor de kristne gemte sig under forfølgelser i det 7. århundrede. Den bløde vulkanske klippe gjorde det muligt at bygge imponerende systemer. Skakter forsynede hele tiden de forskellige niveauer med frisk luft, og nederst havde man adgang til grundvandet.
På dagens korte køreture, oplever vi et landskab, man ikke finder andre steder.

Lørdag d. 5. april
Kappadokien er kendt for sine flotte og maleriske billeder af farverige luftballoner i smukt bjerglandskab. Du har mulighed for at tilkøbe en ballontur, som er meget tidligt om morgenen.
I løbet af dagen besøger vi en tæppefabrik, hvor vi ser, hvordan de laver ægte tyrkiske tæpper. Måske bliver der også tid til besøg på tilsvarende værksteder for lertøj og ædelsten.
Vi mødes med dansktalende Refik hjemme hos sin mor. Refik er en lun og imødekommende tyrkisk mand, som er opvokset i Kappadokien, men har boet mange år i Danmark. Han er nu flyttet tilbage til Kappadokien, hvor han gerne vil vise os sit hjem. Deres gamle kornkammer har været kirke og har mange kalkmalerier, og det er et helt fantastisk sted at synge. Herefter kører vi tilbage til hotellet.

Søndag d. 6. april
Vi forlader Kappadokien for at køre et langt stykke mod vest til Pamukkale. Vi holder pause i et karavanserei, og får en fornemmelse af forholdene for de, der er kommet vejen med kamelkaravane, inden vi når målet, hvor vi indkvarteres på et dejligt hotel.

Mandag d. 7. april
Vi kigger nærmere på Pamukkale. Pamukkale betyder ”bomuldsslottet”, på grund af de hvide aflejringer, dannet af 60 grader varmt, blåt vand, der indeholder kalk og kulsyre. Stedet er på UNESCOS verdensarvsliste, – og med god grund, da det er et utroligt smukt syn.
I samme område ligger byen Hierapolis. Den kendes fra Det Nye Testamente og er en tidligere romersk og byzantinsk wellness-by.
Efter besøget her kører vi videre til vores hotel i Kusadasi.

Tirsdag d. 8. april
Dagens program er et besøg i Efesus. Ingen anden antik by i Lilleasien kan formidle et så stærkt indtryk, dels fordi teatret er så velbevaret, men også på grund af de mange rekonstruktioner af antikke bygningsværker. Vi ser resterne af Artemistemplet. Bygningen var ét af verdens 7 underværker, opført helt i marmor og den største i den græske verden. Artemis-templets undergang kom med kristendommen, som anvendte materialerne fra templet til opførelsen af kirker, f.eks. Johannes-katedralen.
Vi besøger også teatret, som er det stejleste amfiteater i den antikke verden, hvor der var plads til 15.000 tilskuere. Resten af dagen er fri til egne oplevelser. Vi overnatter på vores hotel i Kusadasi.

Onsdag d. 9. april
Turen går videre forbi det gamle Smyrna (i dag Izmir) til Bargamo. Vi besøger Pergamon og ser teatret, Zeustemplet og Askleipiostemplet. De pergamenske konger gjorde Pergamon til et af den hellenistiske periodes politiske og kulturelle kraftcentre.
Pergament er opfundet i og har fået navn efter Pergamon. Det mægtige Zeustempel er i dag en græsmark med pinjetræer, fordi det efter udgravningen blev flyttet til Berlin. Vi overnatter på vores hotel tæt ved Bargamo.

Torsdag d. 10. april
Efter en halv dags køretur når vi Tyrkiets største by, Istanbul. Med sine 12 millioner indbyggere er den Tyrkiets kulturelle og økonomiske centrum til trods for at Ankara er hovedstad. Byens historie er fascinerende, bl.a. har der været 90 kejsere og 40 sultaner. Én af disse kejsere hed Konstantin, og han gjorde Konstantinopel til ”det nye Rom”.
Da var byen under kristent herredømme, og der blev bygget kirker, klostre, kapeller og andre bygninger, der skulle signalere magt og rigdom.
Efter ankomsten til Istanbul besøger vi den blå moské, basilika-cisternen og hippodromen.
Den blå moské er et fantastisk syn, indvendigt beklædt med imponerende 21.000 fliser i blå farver. På hjørnet ligger basilika-cisternen, som er bygget i 6. århundrede og består af mange søjler og det berømte Medusahoved.
Et andet historisk sted er hippodromen, som er en hestevæddeløbsbane kendt for sin store obelisk.

Fredag d. 11. april
I dag begynder vi ved Topkapi-paladset. Inden for murene i dette vældige bygningskompleks befandt sig ikke blot sultanens palads med harem, boliger og hof, men også det enorme riges forvaltning og regeringscentrum. Man regner med, at der befandt sig 5.000  mennesker inden for paladsets område – heraf var de 200 kokke og hele køkkenstaben var på 1200.
Det vigtigste besøg i Istanbul er den store Hagia Sofia, som er en af verdens mest berømte bygninger. I omkring 900 år var Hagia Sophia det Byzantiske riges hovedkirke, og den er bygget i stor pragt! Den er indviet af kejseren med ordene ”jeg har overgået dig, O, Salomon”, og alene kuplen var udsmykket af 30 millioner mosaikstykker.
Resten af dagen er fri til egne oplevelser.

Lørdag den 12. april
Vi skal, i dag, se Istanbul fra vandsiden, når vi tager på mini-krydstogt på Bosporus Strædet. Strædet udgør skillelinjen mellem Europa og Asien, og med Istanbul på begge sider af strædet. Vi skal, fra skibet, se resterne af nogle af de mægtige bymure, som har udgjort byens værn. Vi skal efter sejlturen i Grand Bazaar, som er et handelsområde på 200.000 m2 og 67 gader med 1.000 forretninger. Her er masser at kigge på, dufte til og nyde. Det samme gælder for krydderimarkedet.
Efter en god aftensmad på hotellet kan der måske blive tid til en tur på gågaden, en vandring langs Bosporus eller at nyde udsigten fra en bro over Det Gyldne Horn.

Søndag d. 13. april
I dag er det hjemrejsedag med meget tidlig afgang.

Relaterede rejser og indlæg