Samsø – den grønne ø

På Samsø ligger en perlerække af hyggelige landsbyer med hver sit særpræg og charme. Vi går på opdagelse og oplever de små kroge.

31. maj - 03. juni 2022DanmarkBjarne Hvidberg, Gert KruseBusDanmark, Relax

Samsø – den grønne ø

Samsø og havet omkring øen indbyder til en vidunderlig blanding af afslapning i rolige omgivelser og herlige aktiviteter. Strandene med krystalklart vand varierer fra brede venlige strande med lavt vand til det lidt dybere og andre steder mere stenede strande. Samsø er på 114 km, og på dette areal findes en ubeskrivelig smuk og meget afvekslende natur.

På øen ligger en perlerække af hyggelige landsbyer med hver sit særpræg og charme. Vi tager på opdagelse i et par af dem ved at slentre gennem de krogede gader, så vi når at få alle de fine detaljer med.

Rejsen til Samsø byder på mange naturskønne oplevelser samt besøg i nogle af de idylliske landsbyer, hvor vi vandrer gennem de små gader. Rundtur til bl.a. Vesborg Fyr, Brunby Mølle og Ballen. Vesborg Fyr står placeret på det, der i middelalderen var et af landets største voldsteder, Valdemar Atterdags borg.

Rejseplan

Tirsdag d. 31. maj
Vi kører ad udrejseruten til Hou færgehavn. Undervejs spiser vi vores medbragte madpakker. Vi sejler til Samsø og fortsætter til indkvartering og middag på Flinchs Hotel i Tranebjerg midt på Samsø. Aftensamling med hyggeligt samvær.

Onsdag den 1. juni
Vi begynder dagen med et par skønne udsigtspunkter på den nordlige del af øen:

Issehoved er er Samsøs nordspids, og er dannet på samme måde som Grenen i Skagen. Den er under stadig ændring af de fremherskende vinde og bølgeslag. I klart vejr kan man blandt andet se Aarhus, Helgenæs på Mols og øen Hjelm.

Ballebjerg er med sine 64 meter Samsøs højeste punkt. Her nyder vi udsigten og ser om vi kan få øje på Tunø, Kyholm, Lindholm, Rumpen og Vejrø mod Sjælland i det fjerne.

Herefter besøger vi Nordby, som er en af Danmarks bedst bevarede landsbyer. Med sine mange gamle bindingsværkshuse, gadekær og klokketårn er Nordby en af Danmarks bedst bevarede landsbyer og et yndet turistmål.

Vi kører ca. en kilometer sydvest for Nordby for at se Nordby kirke. Kirken består af et langhus med et spinkelt tårn, der må betragtes som karakteristisk for denne kirke. I første halvdel af 1200-tallet blev kampestenssylden nedlagt, og kirken opbygget af munkesten. Den første kirke var formodentlig bygget i træ. Omkring år 1300 fandt den første ombygning af kirken sted, og igen i 1400-tallet blev en større ombygning foretaget. Gennem årene blev der foretaget væsentlige ombygninger, hvoraf den sidste blev foretaget i 1990’erne.

Videre til Tranebjerg hvor vi mødes med sognepræst Johannes Glenthøj i konfirmandstuen. Vi spiser frokost her og hører om kirkens arbejde.

Efter besøget i konfirmandstuen, kører vi forbi det lille bil- og oplevelsesmuseum Morgans Garage. Udover udstilling af biler, byder museet på et væld af sjove og interessante ting og sager fra en svunden tid.

Torsdag den 2. juni
Dagens ø-rundtur begynder med byrundtur i havnebyen Ballen. Historisk set går havnen så langt tilbage som vikingetiden, men man ved at der også har været en stenalderbosætning på stedet. Ballen Havn er Samsøs største og mest besøgte havn og har ca. 8.500 gæsteanløb om året. I dag er Ballen et populært feriested.

Vi kører videre til Samsø tekniske museum, hvor vi kan gå på opdagelse blandt biler, traktorer, motorcykler, knallerter og andre sjove ting.

Vi fortsætter sydpå til Vesborg fyr, som er placeret på det, der i middelalderen var et af landets største voldsteder, Valdemar Atterdags borg. Borgen har været et imponerende bygningsværk. Der er mulighed for selv at købe adgang til fyret og det tilhørende krudthus.

Madpakken spiser vi ved Samsø gårdbutik, hvor der også er mulighed for at gøre en lille handel i den 500m2 store butik. Her finder du unikke uldvarer og mange spændende gaveideer, Samsø specialiteter, lækre sæber, lammeskind, filt, strikkegarn, souvenirs og meget andet.

Vi kører videre til Brundby Stubmølle. Den er fra begyndelsen at 1600-tallet, og den næstældste stubmølle i Danmark. Møllen blev oprindelig opført på øen Endelave.

Dagens sidste besøg er på Samsø Museumsgård i Tranbjerg som er opført i 1917 efter forbillede af en gammel Nordbygård, hvor den fjerde længe dog aldrig er blevet opført.
Gården er indrettet med et interiør fra ca. 1850 og viser et velhavende miljø, præget af fajancer og tekstiler, hjembragt af øens mange søfarende.
I gårdens storstue ses en mindre udstilling af Kellinghusen-fajancer og eksempler på typisk tilbehør til klædedragten på Samsø i 1700-1800-årene. I gårdens oprindelige lolænge er der nu udstillingsrum, hvor der kan ses varierende særudstillinger.

Efter besøget på museumsgården er der tid på egen hånd inden middag på hotellet.

Fredag den 3. juni
Vi tager af sted fra hotellet og kører til færgen i Sælvig. Vi sejler til Hou, hvorfra vi fortsætter til Gylling kirke. Her spiser vi vores madpakke og håber på at kunne kigge ind i kirken. Vi kører retur ad opsamlingsruten.