Onsdag d. 4. december
Efter opsamling ad udrejseruten passerer vi den dansk/tyske grænse og herfra kører vi igennem Kiel, hvor vi blandt andet kommer forbi Landdagen i Schleswig-Holstein og den store færgehavn. Vi fortsætter til vores hotel i Lübeck. Der er mulighed for en aften gåtur i området eller du kan tage en bybus til centrum og få de første indtryk af julemarkedet.
Torsdag d. 5. december
Efter morgenmad på hotellet tager vi ind til Lübeck centrum, hvor rejselederne tager dig med på en guidet rundtur til kendte seværdigheder. Vi skal gå en del den dag, så hav godt fodtøj på.
Vi ser blandt andet den flotte gotiske byport der er Lübecks vartegn. Holstentor blev bygget i 1478 med stærk inspiration fra Holland. Engang var den en af fire byporte, men i dag er der kun denne og Burgtor tilbage.
Vi besøger også museet inde i byporten, som fortæller om Lübecks handel, rigdom og magt. Her kan vi bl.a. opleve landkort, tidstypiske måleinstrumenter, skibsmodeller, rustninger og våben.
Vi kigger også indenfor i Tysklands tredje største kirke, Mariekirke eller Marienkirche på tysk. Kirken har to høje tårne på 125 meter, og inde i kirken er der 38,5 meter fra gulv til hvælvingsloftet, hvilket er det højeste, der nogensinde er bygget i mursten.
Den gotiske kirke er anlagt på det højeste punkt i Lübeck, og blev opført mellem 1265 og 1352. Med sin fornemme arkitektur har Mariekirken været inspiration for snesevis af andre kirkebyggerier i det nordlige Tyskland.
Desværre blev kirken næsten destrueret ved bombeangrebet i 1942, men enkelte mure overlevede og det samme gjorde nogle af de fine kalkmalerier.
Kirken blev genopført præcis som den så ud inden bomberne faldt, og som et symbol på krigen har man ladet de gamle kirkeklokker ligge, hvor de faldt ned under bombardementet. Marienkirche har en række fine effekter som skulpturer, altertavler og glasmosaikker – nogle overlevede bomberne. Det gælder bl.a. bronzedøbefonten fra det 14. århundrede og altertavlen fra 1495.
Skt. Jacobi kirke, som siden middelalderen har været de søfarendes kirke i byen der har levet af søfart i århundreder, er også værd at besøge.
Kirken led heldigvis ikke nogen skade under 2. Verdenskrig, så prædikestolen og det historiske orgel er stadig intakt. Det lille ‘Stellwagen-orgel’ er et af de bedst bevarede eksempler på nordtyske orgler fra det 16. århundrede.
Siden 1957 har det nordlige tårnkapel været ’sidste havn’ for en redningsbåd, der stammer fra sejlskoleskibet Pamir af Lübeck, der den 21. september 1957 forliste i en orkan i Atlanten.
Efter byvandringen er der tid på egen hånd til at gå på opdagelse i Lübecks hyggelige julemarked. Frokost er på egen hånd, men der er masser af muligheder for at få stillet sulten og tørsten.
Besøg for eksempel den berømte Café Niederegger, der har modtaget adskillige priser som en af de bedste og smukkeste caféer i Tyskland. Her kan du forkæle dig selv med frokost eller en kaffepause. Den legendariske Niederegger marcipannøddekage er den perfekte snack til et kort stop på din gåtur gennem den gamle bydel.
Du kan også besøge det lille ’Marzipan-museum’ på 2. sal i Café Niederegger, hvor hovedattraktionen er de tolv figurer i menneskestørrelse – lavet af marcipan (gratis entre).
Her kan du få historien om marcipanens oprindelse, virksomhedens historie og se en kort film om marcipanproduktionen hos Niederegger.
Efter dagens oplevelser i Lübeck centrum kører vi retur til hotellet og får middag.
Fredag d. 6. december
Vi siger farvel til julestemningen i Lübeck og begiver os mod Danmark. Vi kører via Bad Segeberg og Neumünster mod grænsen.
Vi lægger vejen forbi en grænsebutik, så du kan shoppe en masse lækkerier med hjem til jul.
Mange indtryk og minder rigere tager vi afsked med hinanden ad opsamlingsruten.