Israel – Jesus trail

24. februar - 04. marts 2024IsraelVinterAnette EjsingFlyBibelske Rejser, Israel

Israel – vandretur i Israel

Tag med på en spændende pilgrimsvandring i Jesu fodspor på den berømte Jesus-vej!

Kom med, når vi går på den rute, som ledte Jesus fra hjembyen, udkantsbyen Nazaret, til et af Israels dengang mest centrale trafikknudepunkter, Kapernaum, ved bredden af Genesaret Sø.

Kapernaum blev på mange måder centrum for Jesus i de små 4 år han virkede, fra han blev døbt af Johannes Døber i Jordanfloden ved Jeriko, til sin korsfæstelse og opstandelse i Jerusalem. Ud over at turen er en yderst smuk og naturrig oplevelse, så giver den rig lejlighed til, på en helt særlig måde, at gå ind i de fascinerende beretninger om, hvad der skete dengang.

Turen går blandt andet til Kana og bryllupskirken, Kibbutz Lavi, den inaktive vulkan, Hittin, og de mange unikke seværdigheder, som ligger på nordsiden af Genesaret sø.

Vi går omkring 15 km om dagen, så turen forudsætter gode gå-ben.

Rejseplan

Lørdag d. 24. februar
I dag er rejsedag. Vi flyver fra Billund først på eftermiddagen og lander i Tel Aviv omkring midnat. Derefter bliver vi kørt til vores hotel i Nazaret.

Søndag d. 25. februar
I dag starter forberedelserne for alvor til vores tur på Jesus-vejen. Vi starter dagen ved bebudelseskirken, som er begyndelsen på Jesus-vejen. Denne kirke er bygget over Maria-kilden, som vi også skal se.
Herfra går vi til Nazareth Village, – en hyggelig oase midt i Nazarets storby-larm. Nazareth Village er et levende museum, der viser dig, hvordan livet og arbejdet var på Jesu tid.
Her får vi også en traditionel bibelsk frokost. Vi slutter dagen af med at gennemgå vores udstyr og program med vores guide, og så er vi klar til at lade den store vandring begynde dagen efter.

Mandag d. 26. februar
I dag starter vores tur i Jesu fodspor.
Vi begynder dagen ved bebudelseskirken, hvor Jesus-trail starter. Herfra går vi gennem Nazarets små gader til Salesianer klostret og derefter til Nabi Sain moskeen. Denne moske har en fantastisk beliggenhed lige ved Nazarets udsigts-promenade. Herefter vandrer vi ned til Zipporis kilder. Zippori var en by, under opbygning på Jesu tid, og måske har Jesus, sammen med Josef, været med til konstrueringen af byen. Zippori er i dag en nationalpark med ruinerne af byen, og vi vil bruge lidt tid på at udforske de gamle ruiner. Her henter bussen os og kører os tilbage til vores hotel i Nazaret. Turen i dag er omtrent 15 kilometer.

Tirsdag d. 27. februar
Vi starter dagen med at blive kørt tilbage til Zippori. Herfra går vi gennem skoven til Mash’had, hvor profeten Jonas kommer fra. Vi vandrer gennem den muslimske landsby forbi Jonas’ moske. Herfra går vi til Kana, hvor Jesus udførte sit første under til en bryllupsfest, hvor han lavede vand til vin. Her i Kana skal vi overnatte.
Turen i dag er omkring 12 kilometer.

Onsdag d. 28. februar
I dag skal vi se Bryllupskirken i Kana. Den franciskanske bryllupskirke er bygget, hvor man har fundet ældgamle sten-kar, som kunne være brugt til vand-til-vin-underet. Her kan ægtepar forny bryllupsløfter og ellers kan man nyde kirken og se de gamle sten-kar. Derefter går vi ud af landsbyen og gennem Bet Keshet-skoven. Herfra går Jesus-vejen højt oppe, hvor vi kan nyde udsigten over det lavere Galilæa. Vi vandrer gennem Tur’an-dalen, til vi når Golani-parken. Vi vandrer videre til Kibbutz Lavi, hvor vi skal overnatte.
Dagens vandretur er omtrent 15 kilometer.

Torsdag d. 29. februar
Vi starter dagen med at vandre gennem Kibbutz Lavi, som er en af de sidste ægte Kibbutzer, hvor de deler, alt de ejer mellem hinanden, ligesom Jesus og disciplene gjorde.
Vi går videre til Hittins Horn, som er en inaktiv vulkan. Højden her giver, på klare dage, et bredt udsyn over Genesaret sø og Golanhøjderne. Den stejle vej ned fra vulkanen tager os til Nabi Shu’eib, som ligger ved foden af Hittins Horn. Dette er gravstedet for Jetro, Moses’ svigerfar og druserreligionens profet.
Vi fortsætter på Jesus-vejen gennem ruinerne af den arabiske landsby, Hittin, og stiger derefter ned i den dybe Nemerim Canyon. Ad en stejl sti går vi til den gamle synagoge af Arbel, hvor Jesus højst sandsynligt har prædiket. Her venter bussen, som kører os til hotellet ved Genesaret sø.
Dagens vandretur er omkring 21 kilometer.

Fredag d. 1. marts
Bussen kører os til Arbel Synagogen, hvor vi slap ruten i går. Vi fortsætter herfra til Arbel reservatet, og går ned ad en stejl sti til beduiner-landsbyen Wadi Hammam, som oversat betyder ”duernes dal”. Herfra går vi videre til den frodige Ginosar dal. Langs Genesaret søens bred, går vi langs stranden til vores hotel.
Dagens vandretur er omtrent 15 kilometer.

Lørdag d. 2. marts
I dag har vi den sidste dag på Jesus-vejen med alle de berømte steder, der ligger på nordsiden af Genesaret sø. Vi vandrer forbi Hurvat Minim, en gammel arabisk og korsfarer-fæstning. Her går vi langs hovedvejen til Tel Kinrot, en gammel befæstet by.
Herfra går vi videre til brødunder-kirken, hvor Jesus bespiste 5.000 mennesker af en beskeden madpakke. På vejen besøger vi også Kulildskirken, hvor Jesus efter sin opstandelse mødte sine disciple, som var ude at fiske.
Det sidste stykke af vejen går vi langs Genesaret sø, indtil vi når til Kapernaum. Kapernaum er den by, hvor Jesus udførte de fleste af sine mirakler. Den var et yderst centralt trafikknudepunkt med egen garnison af romerske soldater samt et toldsted, som tolderen Levi bestyrede. Han blev på forunderlig vis Jesu discipel, fik navnet Mattæus, og skrev Mattæusevangeliet, som kirken holdt så meget af, at mange satte det forrest i Det nye Testamente.
Byen Kapernaum er nævnt mange gange i bibelen, faktisk er det den by, der er nævnt flest gange næst efter Jerusalem. Byen blev kaldt Jesu egen by, og er kendt som startstedet for hans virke.
Dagens vandring er omkring 8 kilometer. Bussen venter på os i Kapernaum og den kører os til vores hotel i Jerusalem.

Om Israel

Når du først har været i Israel én gang, må du tilbage igen!
Dette kan mange skrive under på. Kombinationen af flere tusind års historie, den komplekse og sammensatte kultur og den varierede natur, gør landet til noget helt særligt. Et land du aldrig bliver færdig med!

Flere tusind års historie
Hvis stenene kunne tale, ville Israels historie næppe kunne rummes i alverdens historiebøger. Bibelen er en af de vigtigste kilder til landets historie og den helt centrale guidebog på vores rejser. Mange af vores rejsedeltagere har oplevet, at Bibelens ord har fået en helt ny betydning, når de har fået koblet stederne og begivenhederne sammen i landet. Her blev Jesus født i Betlehem, og han døde og opstod i Jerusalem.

Læs mere om Israel her

Relaterede rejser og indlæg