Istanbul – i Kristi Himmelfartsferien

17. maj - 21. maj 2023TyrkietForårAnders KingoFlyBibelske Rejser, Storbyrejser

Kulturrejse i Kristi Himmelfartsferien med Anders Kingo

Trænger du/I til et pitstop i en fortravlet hverdag? – til at forkæle dig selv/hinanden med oplevelser i topklasse, når det gælder mad, hotel, kultur og meget andet? – til samtidig at få indholdsmættede dage med rige kulturelle oplevelser? Hvis ”ja”, så har vi et godt tilbud til dig/jer: Tag til Istanbul i Kristi Himmelfartsferien. Byen, som i århundreder har spillet en hovedrolle i europæisk historie – og fortsat gør det.

Før 330 hed byen Byzans eller Byzantium. Navnet Konstantinopel fik byen af kejser Konstantin den Store, da han flyttede Romerrigets hovedstad fra Rom og Byzans. Fra 324 indgik han som den første romerske kejser i en tæt alliance med den kristne kirke. Fra det 5. til 7. samt fra det 9. til begyndelse af 13. århundrede var Konstantinopel den største by i Europa. Først i 1928 ændredes byens navn til: Istanbul.

På turen skal vi besøge en af verdens største kulturskatte: Hagia Sofia. Tæt ved ligger Den blå Moske, en af verdens flotteste moskeer. I gåafstand fra disse kulturskatte ligger den arkitektoniske perle: Topkapi sultanpaladset. Vi skal naturligvis også besøge Istanbuls nye bydel med den berømte Taksim-plads, som var centrum for optøjerne i 2013. Vi skal på sightseeing på Bosporus Strædet, som deler Europa og Asien, og en tur med færgen til Istanbuls østside i Asien bliver der naturligvis også tid til.

Istanbul bebos i dag af ca. 16 millioner og har verdens største bazar, som vi skal besøge. Næsten nabo til ligger Istanbuls krydderi-bazar, som tilbyder alt, hvad hjertet kan begære, når det gælder krydderier og tørret frugt. Sidst, men ikke mindst: Hver dag vil blive krydret og garneret med spændende smagsoplevelser fra Tyrkiets verdensberømte køkken.

Rejseplan

Onsdag d. 17. maj
Vi flyver med Turkish Airlines fra Billund Lufthavn sidst på eftermiddagen til Istanbul, hvor vi lander sidst på aftenen. Herfra med bus til vores 4* hotel, tæt ved Bosporus Strædet.

Torsdag d. 18. maj
Dagen begynder med en skøn morgenbuffet i hotellets restaurant øverst oppe og med en herlig udsigt over Bosporus Strædet samt det gamle Konstantinopel, med Hagia Sofia og Den blå Moske som vartegn.
Efter morgenmaden holder Anders Kingo foredrag med emnet ”Byzans – Konstantinopel – Istanbul. Et historisk rids over byens historie”. Så er grunden lagt til et stort udbytte af dagens program med Hagia Sofia i centrum for dagen. Herudover besøger vi også Den byzantinske Hippodrom, Topkapi sultanpaladset, Basilika Cisternen og meget mere.

Hagia Sofia kirken (Aya Sofya Müzesi)
Hagia Sofia forblev den store udfordring for flere generationer af osmanniske arkitekter, og alle sultanmoskeer er variationer over Hagia Sophias grundplan. Kirken fik dermed kolossal betydning for den islamiske verdens arkitektur, efter at den i et årtusinde havde været inspirationskilde i den kristne verden. Både Peterskirken i Rom (16. årh.) og St. Paul´s Cathedral i London (17. årh.) er variationer over Hagia Sophias grundplan.
10.000 mand arbejdede 5 år på “Den hellige visdoms kirke”, en af verdens berømteste bygninger. Indviet år 537 af kejser Justinian med ordene: “Jeg har overgået dig, o, Salomon”.  Som et eksempel på bygningens pragt kan nævnes, at alene kuplen oprindelig var dækket af 30 millioner mosaikstykker, de fleste af bladguld og lagt ind mellem to stykker glas. Beregninger har vist, at 15.000m2 oprindeligt var dækket af mosaikker!
I godt 900 år var Hagia Sophia Det Byzantiske Riges hovedkirke, indtil osmannerne erobrede Konstantinopel 29. maj 1453. Tre dage efter osmannernes erobring af Istanbul var kirken omdannet til moské, og blev som sådan et forbillede på de osmanniske moskeer. Alle kristne symboler og billeder blev fjernet eller dækket af pudslag. I løbet af det 15. og 16. årh. fik Hagia Sofia tilføjet 4 minareter.
Osmannernes erobring blev givetvis Hagia Sophias redning, idet bygningen var i voldsomt forfald.

I 1935 bestemte Atatürk, grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, at bygningen skulle være museum, og de gamle mosaikker begyndte af blive afdækket. I alt dækker Hagia Sofia et areal på 7.570 m2. Hovedrummet beherskes af den mægtige kuppel, der er 56 m høj og 32 meter i diameter.
I 2020 skete det chokerende, at præsident Erdogan, under voldsomme internationale protester, atter gjorde Hagia Sophia til islamisk moske.

Hippodromen
Den byzantinske hippodrom
Hippodrom betyder hestevæddeløbsbane. Anlagt år 203 med det store Cirkus Maximus i Rom som forbillede. Konstantin den Store udvidede banen til 120 x 400 m, og med plads til 100.000 tilskuere. Har ud over vognløb (som man måske husker fra filmen: Ben Hur), været brugt til cirkusspil, henrettelser og et par massakrer.
3 monumenter: Den murede obelisk, Slangesøjlen og Den ægyptiske obelisk

Cisternen
Den underjordiske cisterne (Yerebatan Sarnici).
Bygget 6. årh. under kejser Justinian. 12 rækker á 28 søjler på 8 meter i højden skaber rummet, der kan rumme 80.000 m2. vand.

Fredag d. 19. maj
Hvad er islam?
Efter endnu en skøn morgenbuffet med udsigt til ikke blot Hagia Sofia men også Den blå Moske vil Anders Kingo giver en introduktion til islam: ”Hvad er islam?” På denne baggrund vil turen med den effektive metro først gå til Den blå Moske.

Den blå moske
Den blå moske (Sultan Ahmet Camii) ligger på østsiden af hippodromen og er ét af Istanbuls vartegn og byens hovedmoské. Den eneste med 6 minareter. Opført 1609-16 og beklædt indvendig med Iznik fliser i overvejende blå farver (21.000 stk. – tæl bare selv efter!). 4 mægtige søjler bærer kuplen, der har en diameter på 22 m og er 43 m høj. Det store rum får lys fra over 260 vinduer.
Efter besøget går vi ned til Bosporus Strædet, og tager på et spændende sejl-cruise, som tager omkring 2 timer.

Bosporus Strædet
Bosporus Strædet forbinder Marmarahavet med Sortehavet og forbinder og adskiller således to kontinenter, nemlig Europa og Asien. Strædet har i tidens løb haft stor strategisk betydning. Borge på begge sider af strædet vidner om, at Istanbuls herskere var bevidste om, at kontrollen med Bosporus betød sikkerhed og rigdom, – bl.a. fordi ”silkevejen”, den enorme handelsvej mellem Øst og Vest, gik over Bosporus Strædet. Navnet Bosporus kommer af de to græske ord ”bous” og ”phorus”, hvilke betyder ”okse” og ”pløje/krydse igennem”. Under sejlturen fortælles det gamle sagn om guden Zeus, som havde en svaghed for kærlighedseventyr. Først i 1973 blev Europa ”landfast” med Asien via Bosporus-broen.
Bosporus Strædet er ca. 30 km langt med en bredde på mellem 3,5 km og 700 m. På det dybeste sted er der over 100 m til bunden, men gennemsnitsdybden ligger omkring 50-75 m. Vandet strømmer fra Sortehavet mod Marmarahavet med 3-5 km i timen, så der er tale om meget store vandmængder.

Lørdag d. 20. maj
Den græsk-ortodokse kirke
har sit centrum i Konstantinopel/Istanbul, hvor den græsk-ortodokse patriark siden 381 har haft sit hovedsæde.
Siden 1991 har Bartholomæus været patriark. Den græsk-ortodokse kirke er en samlebetegnelse for de ortodokse kirker, som bruger græsk som liturgisk sprog.
Vi skal besøge Hagia Triada-kirken, den største græsk-ortodokse kirke i Tyrkiet. Denne kirke har en dramatisk historie, idet den blev beskadiget og sat i brand under den såkaldte ”Istanbul-pogromen” 6.-7. september 1955, hvor en organiseret pøbels angreb primært var rettet mod Istanbuls græske mindretal. Under urolighederne blev kirken ødelagt og plyndret. Senere blev kirken renoveret og genopført i kraft af donationer. Den græsk-ortodokse kirke er spændende, og der er meget at lære af dens fascinerende liturgi.
Anders Kingo giver efter morgenmaden indføring i Den græsk-ortodokse kirke og dennes fascinerende liturgi og ikonografi. Så er der basis for et stort udbytte, når vi efterfølgende skal besøge Hagia Triada.
Efter besøget i Hagia Triada befinder vi os i centrum af den nye bydel, og her er der rige muligheder for efter en lækker frokost på egen hånd at udforske den spændende storby og måske gøre nogle sidste indkøb. De berømte tyrkiske delikatesser er værdsatte gaver! Og et besøg i det berømte Galata-tårn er en uforglemmelig oplevelse.

Søndag d. 21. maj
Efter tidlig morgenmad kører vi til Istanbul Lufthavn og lander efter planen om formiddagen i Billund.

Relaterede rejser og indlæg