Israel og Palæstina – på tværs og på trods

04. maj - 12. maj 2024IsraelForårBodil SkjøttFlyBibelske Rejser, Israel

Israel og Palæstina – på tværs og på trods

Dette er en tur, hvor vi både rejser på tværs og på langs af Israel, og vil møde mennesker og historier, som fortæller om et liv på trods – på trods af politiske konflikter, på trods af religiøse forskelle og på trods af modstand. Det er også en tur, hvor fysikken skal være i orden, medmindre man – og det er muligt – vælger nogle af vandreturene fra undervejs.

Rejseplan

Lørdag d. 4. maj
I dag er store rejsedag. Vi flyver både fra Kastrup og Billund og mødes i Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv. Herefter kører vi til hotellet i Betlehem. Efter aftensmad er der mulighed for en gåtur gennem byen og en introduktion til det Betlehem, som vi kender i dag, og som er hjemsted for både kristne og muslimer.

Søndag d. 5. maj
I dag besøger vi både Hebron, Herodion og Hyrdernes mark. Vi starter i Hebron og besøger den gamle moske med patriarkernes grave – et sted som både jøder og muslimer anser som helligt med de udfordringer og konflikter, det rummer. Vi går en tur gennem det gamle marked, hvor vi både kan se og dufte den arabiske kultur og mærke historiens vingesus – men også nutidens spændinger. Fra Hebron kører vi tilbage mod Betlehem og stopper ved Herodion, udgravningerne af en af Herodes den Stores mange prægtige fæstninger. Det er velbevarede ruiner, der stadig i dag vidner om en fantastisk bygherre, men også fantast og en kæmpe kontrast til den ”konge” hvis fødested, vi senere skal møde, når vi kommer til Fødselskirken i Betlehem. Inden da lægger vi vejen omkring Hyrdernes Mark, hvor vi forhåbentlig kan læse juleevangeliet og synge julesalmer.

Vi skal også mødes med lokale kristne – efterkommere af de hyrder, som først hørte de gode nyheder om en anden konge.

Mandag d. 6. maj
Dagen starter med at vi kører til Jerusalem, hvor vi skal bo de næste par dage. Vi begynder vores besøg på Oliebjerget med udsigten over byen med Tempelpladsen og den gyldne moske som fortæppe. Herefter går turen ned af Oliebjerget via Palmesøndagsstien og mod Gethsemane Have. Her besøger vi kirken, men håber også på tid mellem oliventræer til at reflektere over den historie og de begivenheder, som knytter sig til stedet. Derefter går turen videre til Via Dolorosa, ”Smertens Vej”, hvor vi går vores egen pilgrimsvandring med tanke på Jesu korsvej. Turen ender i Gravkirken, som er bygget dér, hvor kristne fra hele verden siden det 4. århundrede er kommet for at bede, takke og fejre gudstjeneste i lyset af Jesu opstandelse. Dagens tur slutter i Gravhaven, en oase midt i Jerusalems storby-kaos. Her er der mulighed for en andagt og for selv at reflektere over dagens program. Vi overnatter på et hotel, som ligger i Jerusalems gamle bydel. Om aftenen er der mulighed for at gå med til Grædemuren – eller bare ”Muren”, som jøderne kalder stedet.

Tirsdag d. 7. maj
I dag besøger vi Davidsbyen og Hezekias’ tunnel. Davidsbyen er en kæmpe udgravning af den by, som var Jerusalem på Kong Davids tid og op gennem den periode, som vi kender fra Det Gamle Testamente. Der bliver mulighed for at gå gennem den tunnel, som populært kaldes Hezekias’ tunnel og få en forståelse for, hvordan en by kunne overleve en belejring, fordi den ikke var afskåret fra sin vandforsyning. Turen ender ved Siloa Dam, et vigtigt sted for Jerusalems vandforsyning også på Jesu tid. Dammen er tør, men der løber stadig vand i tunnelen, og derfor er shorts, korte skørter og sko der kan tåle vand en god idé på turen i dag.
Vi skal også besøge området omkring Tempelpladsen og Sydmurstrapperne og slutter dagens tur med et besøg i den syrisk ortodokse kirke. Var det stedet for Jesu sidste måltid? Var det her Johannes Markus og hans mor boede?
Om aftenen får vi besøg af en messiansk jøde, der vil fortælle om sit liv.

Onsdag d. 8. maj
Vi forlader Jerusalem og tager på ørkentur. Dagen starter ved Qasr El Yahud – stedet hvor israelitterne under Josvas ledelse krydsede ind i landet efter ørkenvandringen, og stedet hvor Jesus blev døbt. Derefter kører vi til Masada, endnu en af Kong Herodes’ prægtige fæstninger ved Det Døde Hav. Vi skal beundre det fantastiske bygningsværk, men også høre fortællingen om, hvordan det jødiske oprør mod romerne endte, da de sidste Zeloter måtte opgive at forsvare sig på toppen af fæstningen, en historie der ikke er uden drama. Efter Masada kører vi ned og får en tiltrængt dukkert i Det Døde Hav – inden havet måske snart helt forsvinder.
Herefter kører vi til Nationalparken Ein Gedi, som er stedet, hvor David gemte sig for Kong Saul. Ein Gedi er en skøn park med vand og mulighed for at bade. Herefter kører vi til vores hotel i Jeriko.

Torsdag d. 9. maj
I dag kører vi gennem Jordan-dalen. Vi gør først et stop ved Fristelsens bjerg eller udsigten til 40-dages klosteret, og kører derefter gennem Jordan-dalen til Nationalparken Sachne. Sachne, der med sit krystalklare vand, bare indbyder til en dukkert under vandfaldene. Efter lidt afslapning fortsætter vi mod Nazaret. Her besøger vi Bebudelseskirken. Den er bygget for at mindes englens besøg hos Maria, da hun fik budskabet om, at hun skulle føde Jesus. Herefter besøger vi Nazareth Village, hvor en gruppe kristne har etableret en lille landsby som den så ud på Jesu tid. Stedet er levendegjort, så vi får Jesu liv illustreret på en god og spændende måde. Efter besøget i landsbyen kører vi mod hotellet ved Genesaret Sø.

Fredag d. 10. maj
I dag går vi de steder ved Genesaret sø, hvor Jesus opholdt sig rigtig meget. Det er, på en helt særligt måde, en dag i Jesu fodspor. Vi sejler på søen hvor flere af Jesu venner var fiskere. Vi får mulighed for at hoppe i vandet fra båden. Vi besøger Saligprisningernes bjerg og vandrer ned over bjerget. Vi besøger Kapernaum, hvor vi ser resterne af Peters hus. Vi skal rundt om søen, og vi ender i Magdala, hvor Maria Magdalene kom fra. Her er bygget en ny kirke – en særlig perle, som hylder de kvinder, vi møder i evangeliernes fortælling om Jesus.

Lørdag d. 11. maj
I dag går turen til Cæsarea Filippi og Banias vandfaldet. Vi skal se storslået natur i Wadi Yehudia, hvor vi vandrer ned til vandfaldet og får mulighed for at bade i søen. Vi skal en tur til Tel Dan, som gemmer på ruinerne af en 5.000 år gammel by. Området emmer af ynde og en storslået natur med vandfald og kilder. Vi nyder vores sidste aften i Tiberias og kan sammen og hver for sig gøre status på turen, inden hverdagen rammer os, når flyet næste dag lander i Danmark.

Søndag d. 12. maj
I dag er det hjemrejsedag. Vi flyver omkring middagstid og rammer forventeligt Danmark først på aftenen.

Om Israel

Når du først har været i Israel én gang, må du tilbage igen!
Dette kan mange skrive under på. Kombinationen af flere tusind års historie, den komplekse og sammensatte kultur og den varierede natur, gør landet til noget helt særligt. Et land du aldrig bliver færdig med!

Flere tusind års historie
Hvis stenene kunne tale, ville Israels historie næppe kunne rummes i alverdens historiebøger. Bibelen er en af de vigtigste kilder til landets historie og den helt centrale guidebog på vores rejser. Mange af vores rejsedeltagere har oplevet, at Bibelens ord har fået en helt ny betydning, når de har fået koblet stederne og begivenhederne sammen i landet. Her blev Jesus født i Betlehem, og han døde og opstod i Jerusalem.

Læs mere om Israel her

Relaterede rejser og indlæg